Mezi nejčastější vážné nemoci psů patří torze žaludku a cukrovka

 Mazlíčci 
15. července 2020 07:54 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V případě problémů raději vyhledejte veterináře Pixabay
Pes je často velkou radostí, ale může být i starostí. Stejně jako člověka občas trápí nemoci, mohou vašeho čtyřnohého mazlíčka složit nějaké potíže. Mezi nejčastější patří torze žaludku, nemoci kloubů nebo cukrovka.

Některé zdravotní problémy jsou nepříjemné, jiné ale mohou být i nebezpečné jako například torze žaludku. Znamená to jeho přetočení nebo zauzlení. Týká se především starších psů nebo velkých plemen. Pokud se problém neoperuje, může nastat i smrt. Příznaky jsou zrychlené dýchání, citlivé břicho, ale i pěna u tlamy nebo pokusy o zvracení. Pes může navíc volit polohy v leže i v sedě, které u něj nejsou obvyklé.

Rychlá operace

Pokud si myslíte, že něco není v pořádku, raději se obraťte na veterináře. Nejdůležitější je totiž rychlá operace a hlavně včas. V opačném případě můžete o psa přijít. Abyste se torzi vyhnuli, dávejte psovi granule bohaté na bílkoviny. Žrádlo mu rozdělte do tří denních dávek, čímž předejdete přeplněnému žaludku.

Další potíže mohou nastat u kloubů, příkladem je artróza. Pokud se pes špatně pohybuje a komplikovaně chodí do schodů nebo sotva doskočí na postel, něco nebude v pořádku. Artróza nejčastěji trápí starší psy s větší váhou. Nemoc nelze vyléčit, ale lze ji zmírnit. Jestli má pes nadváhu, je dobré s ním cvičit, aby zhubl. Nesmíte ho ale přetěžovat. Důležitá je také vhodná strava a doplňky.

Pes může mít i cukrovku. Častěji se objevuje u nekastrovaných fenek středního a staršího věku, u kterých je narušená hormonální rovnováha skrz hárání. Z plemen se nejčastěji cukrovka objevuje u teriérů, jezevčíků nebo německých ovčáků.

Nechá loužičku

Mezi příznaky nemoci patří častá žízeň, ale i také výrazný příbytek nebo úbytek váhy. Pes je často unavený a může doma nechávat loužičky kvůli častému močení. Objevit se může i problém se srstí. Vyhledejte veterináře co nejdříve, aby se cukrovka nerozvinula. Mohla by vést ke ztrátě zraku.

Psi mohou také trpět alergiemi. Mohou mít například alergii na některou ze složek v granulích. Mohou pociťovat svědění, může se objevit padání srsti nebo citlivé zažívání. Vyhovovat nemusí obiloviny, lepek, sója nebo chemické přídavky. Některé alergie se mohou objevit až po dlouhé době, proto je potřeba používat kvalitní granule. Vhodné jsou s jehněčím masem, lososem, krůtou nebo zvěřinou. Jak může pes chodit k veterináři s radostí, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve