Léto je období sklizně. Jak správně zamrazit úrodu ze zahrady

 Ostatní 
11. července 2020 09:47 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Mražení je nejzdravější způsob dlouhodobého uchovávání produktů JumpStory
Léto je období sklizně. Na zahrádkách dozrává celá řada skvělých dobrot, které však mnohdy nejsme schopni sníst. Co s tím? Jednoduše přebytky zmrazte. Poradíme vám, jak to udělat efektivně.

Sezona některých druhů ovoce nebo zeleniny trvá velice krátce. Často se stává, že ne všechnu úrodu jsme schopni zkonzumovat, a ta se rychle kazí. Proto se vyplatí pomoci si mrazákem, což je vlastně nejzdravější způsob dlouhodobého uchovávání produktů. Během mražení potraviny neztrácí téměř žádné výživné látky. Co vše můžete zamrazit?

Zeleninu oblanšírujte

Rajčata, lilek, cibule, fazole, dýně, cukety, celer, mrkev, brokolice, kapusta, růžičková kapusta. To vše jsou druhy zeleniny, které si můžete uchovat na zimní období. Ještě předtím, než ji dáte zamrazit, je dobré ji nechat lehce projít varem. Do vody přidejte trochu citronové šťávy. Tvrdší zeleninu nechte ve vroucí vodě  4–5 minut, měkčí druhy 1–2 minuty. Potom ji hned přendejte do studené vody s kostkami ledu. Ochlazování by mělo trvat stejnou dobu jako fáze varu. Díky tomu si zeleninka zachová svou svěží barvu, strukturu i chuť, a horká voda navíc zničí nežádoucí mikroorganismy. Teprve poté můžete dát zeleninu zamrazit. Díky předvaření vám vydrží v mrazáku 10–12 měsíců, bez této úpravy pouze 3–5 měsíců. Blanšírování se nehodí pro papriky, pórek nebo bylinky.

Zmrazte rajčata

Ano, i rajčata se dají zamrazit. Samozřejmě, že je pak nelze použít jako čerstvá do salátů, ale skvěle je uplatníte při vaření, třeba pro přípravu rajské omáčky nebo polévky. Rajčata ideálně dejte zamrazit rovnou celá. Předtím je omyjte a dobře osušte, pak je rozložte na tác a dejte na pár hodin zamrazit. Teprve potom je přendejte do sáčků nebo krabiček a znovu vložte do mrazáku. Před použitím rajčata spařte vroucí vodou a oloupejte.

Cuketu nastrouhejte

Pokud jste milovníky cuket a každý rok se těšíte z jejich bohaté úrody, poradíme vám, jak s nimi naložit tak, abyste je mohli mít k dispozici i během zimního období. Máte dvě možnosti, jak to udělat. Buď cuketu nastrouháte na hrubo, přendáte do krabiček a zamrazíte, nebo ji nejprve nakrájejte na kostky, rozložte na tác vyložený pečicím papírem a dejte na chvíli do mrazáku. Zmražené kostky přesypejte do krabiček a uložte do mrazáku.

Aby se ovoce nelepilo

Ať už se rozhodnete zamrazit si třeba maliny, angrešt, jahody, rybíz, ostružiny, nedávejte ovoce nikdy hned do mrazicích sáčků. Jakmile se totiž rozhodnete jej použít, vytáhnete z mrazáku jednu velkou zmrzlou kouli. Proto nejprve jednotlivé plody rozložte v jedné vrstvě na tác a nechte dvě hodiny zamrazit. Teprve potom je přesypte do mikrotenových sáčků. Takto zpracované ovoce vám vydrží až půl roku. 

Hrušky do cukru a vína

S měkkým ovocem, jako jsou broskve nebo hrušky, je to trochu složitější. Plody nejprve spařte, oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na půlky, čtvrtky nebo na osminky. Naskládejte je těsně vedle sebe do nízkých mističek a zalijte vychladlým cukerným roztokem. Ten si připravíte tak, že na litr vody použijete 550 gramů cukru, přidejte trochu citronové šťávy a přiveďte k varu. Do roztoku můžete přidat lžíci bílého vína. V mrazáku vám vydrží 6 měsíců.

Jak rozmrazovat

Pokud se rozhodnete použít vaše mražené zásoby, vhoďte zeleninu nebo ovoce přímo  do vroucí vody nebo, pokud nemají být dále tepelně upravované, nechejte pozvolna rozmrznout v lednici. Tím omezíme jak ztrátu vitaminu C, tak vývoj bakterií. Pamatujte si, že již rozmrazené potraviny nelze zpět zamrazit, jelikož se v nich velmi rychle vyvíjí mikroorganismy. Zamrazit můžete nejenom ovoce či zeleninu, ale také hřiby. Jak na to, abyste neublížili vašemu zdraví, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod