Pokud chcete posílit imunitní systém, pěstujte si potočnici lékařskou. Roste v jezírku i v truhlíku na okně

 Zahrada 
08. srpna 2020 08:14 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Potočnice se hodí do salátů Depositphotos
Pokud chcete posílit imunitní systém a zmírnit pocity vyčerpání, vsaďte na bylinku potočnici lékařskou. Roste jak na okně v truhlíku, tak ve vodě například v jezírku.

Potočnice nebo-li řeřicha potoční je známá tím, že si ji nechal pěstovat sám Napoleon pro své vojsko. Rostlina se řadí mezi vodní, takže ji lze pěstovat v jezírku. Hodí se ale i do truhlíku na terasu nebo do příkopu na zahradě. Přednost dává čisté tekoucí vápenaté vodě a písčitému dnu. Proto se jí bude nejlépe dařit v jezírku s protékající vodou, kde ale nebudou nánosy bahna na dně.

Zahradní příkop

Na zahradě ji můžete pěstovat na dobře zastíněném místě s vlhčí půdou. Nejvíce se jí bude dařit v příkopu hlubokém asi půl metru, díky kterému bude k rostlině stékat voda z povrchu. Na dno je dobré dát fólii jako při přípravě jezírka a zasypat humózní zásaditou zeminou, do které se dají sazenice.

Pokud bude pršet, bude mít potočnice dost vláhy. V období sucha ji ale musíte zalévat. Pamatujte na to, že pokud má prospívat, musí být půda stále vlhká. Rostlina je jinak otužilá, mrazuvzdorná a nepotřebuje zazimování.

Pokud se chystáte na pěstování v bytě, musíte mít připravené stinné místo na okně nebo balkoně či terase. Nejvhodnější je chladná severní strana. Základem je udržování vlhké půdy. Uděláte dobře, pokud dáte květináč do hluboké mísy s vodou, z níž si budou kořeny brát potřebnou vláhu. Důležitá je i zásaditá půda. V zimě potřebuje potočnice chladné světlé místo a omezit zalévání, je však potřeba dodržovat to, aby neuschla.

Od dubna do září

Potočnici lze množit pomocí semen a řízků. Vzrostlejší sazenice dejte do květináčů a na jaře vysazujte přímo pod stromy. Řízky je možné nechat zakořenit ve sklenici s vodou. Potočnice dorůstá do výšky od 30 centimetrů do jednoho metru. Kvete od dubna do září drobnými bílými květy. Plodem je šešule, která obsahuje semena.

Rostlina je bohatá na vitaminy A, C, D, E a obsahuje také jód a železo. Potočnice obsahuje i látky, které posilují imunitní systém a pomáhá při zánětech a horečkách. Čistí krev, játra a zlepšuje zažívání. Upravuje i hladinu krevního cukru, takže je vhodná pro diabetiky. Odbourává únavu. Používá se i do šamponů, protože má blahodárné účinky na vlasy. Z potočnice se dělá hořčice, ale i saláty. Hodí se ale i do pomazánek nebo do polévek a dipů. O účincích libečku jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47