Srpen je ideální čas na výsev zeleniny, na které si můžete pochutnat ještě do zimy

 Zahrada 
07. srpna 2020 10:57 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechejte vaši zahradu ležet po sklizni ladem JumpStory
Léto je na vrcholu. I když už svatá Anna předznamenala chladná rána a dny se pomalu krátí, slunce má přes den stále velkou sílu. Tak proč toho nevyužít a nezasadit si něco, z čeho budete mít užitek i na podzim?

Během srpna už obvykle zahrada oplývá velkým množstvím plodů od rajčat přes papriky a další zeleninu. To však neznamená, že byste ve svém úsilí museli polevovat. V tuzemském sortimentu najdete stále bohatou nabídku ozimých druhů, které se vyplatí vzhledem k vysoké zimovzdornosti pěstovat. Které to jsou?

Vsaďte na saláty

Konec léta a začátek podzimu je ideální dobou pro vysévání listové zeleniny, třeba polníčku. Pokud jej vysejete v srpnu, raději volte stinné stanoviště, kde jej nebudou ohrožovat vysoké teploty, které se v srpnu objevují. Polníček obsahuje velké množství minerálních látek a vitaminů, hlavně vitaminu C, ale také vitaminu A, E, betakarotenu. V srpnu můžete také vysévat špenát. I ten potřebuje stinnější stanoviště. Nebojte se také sáhnout po semínkách mangoldu a pokud si chcete dopřát první jarní salát, je nejvyšší čas zasít salát. Z ozimých salátů se nejčastěji vysévá tuzemská odrůda Humil. 

Pro milovníky ředkviček

Milujete štiplavou chuť ředkviček? Pak si je můžete dopřát i na podzim. Mají krátkou vegetační dobu, 30-40 dní, takže je můžete směle zasít až do konce srpna. Záhon pro ředkvičky by však neměl být přehnojený, jinak by mohlo dojít ke špatnému vývinu bulv. Ředkvičky jsou skvělou zeleninou, která posiluje srdce. Kromě bulv však můžete zužitkovat také listy. Jak s nimi naložit, jsme psali zde. Vadí-li vám štiplavá chuť ředkviček, pak si zasejte ředkev vodnici, která je úžasně šťavnatá a mohou ji i malé děti. 

Štavnatá mrkev

Ještě před příchodem zimy si můžete pochutnat také na čerstvé mrkvi. Vyhledejte odrůdu s názvem Rondo. Její vegetační doba se pohybuje okolo 80 dní, takže vám stihne ještě bez problémů dozrát. Této mrkvi musíte dopřát dostatek zálivky a živin, ale její chuť vás opravdu velmi překvapí. Kromě mrkve si také můžete ještě dopřát řapíkatý fenykl, který dozrává přibližně za 70 dní. Je skvělý do zeleninových salátů a příznivě ovlivňuje trávení.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008