I zahradní domek můžete vytápět. Možností je několik

 Zahrada 
21. září 2020 16:34 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní domky se dají vytápět Pixabay
Někomu dřevěný zahradní domek slouží jen jako místo, kam odkládá nářadí a zahradní stroje. Najdou se ale i tací, kteří v domku vyčlení i prostor na posezení s přáteli. Abyste mohli v domku posedět i v zimě, je třeba uvnitř vyřešit vytápění.

Sychravých dnů bude postupně přibývat a pokud máte zahradní domek, určitě oceníte, když si v něm budete moci posedět s přáteli. Má to ale jeden háček. Abyste v domu mohli být i na podzim či v zimě, je třeba ho vytápět. Možností je hned několik.

Nemusíte se bát, že vám pořízení a provoz přímotopů udělá vítr v peněžence. Doby, kdy tomu tak bylo, jsou už pryč. Dnes jsou k dostání i energeticky šetrné, přitom výkonné a pěkné přímotopy. Výběr je opravdu široký. Záleží tedy jen na vás, kterému typu topidla dáte přednost.

Infrazářiče

Infrazářiče ohřívají nejprve osoby a nábytek v zahradním domku, pak se od nich následně ohřeje i vzduch. Neprodukují škodliviny a lze je použít i v uzavřených prostorách. Jde o řešení vhodné i pro alergiky, protože při jejich použití se v místnosti nevíří prach.

Zahradní domek vyhřejí infrazářiče velmi rychle. Jsou přenosné, lehké i cenově dostupné. Infra stín vám nohy pod stolem nezahřeje, protože se teplo odrazí do prostoru. Halogenové a infračervené zářiče ohřívají jen místo, na které je namířená jejich parabola, proto je třeba je vhodně umístit. K dostání jsou různě výkonné infrazářiče, je třeba proto vybírat podle velikosti vašeho domku. K provozu je třeba jen zásuvka.

Teplovzdušné ventilátory

Teplovzdušné ventilátory přivádějí elektrickou energii nejprve do ventilátoru a proměňují ji v teplo, které pak následně vyvádí ventilátorem do prostoru. Vzduch v místnosti se tak ohřívá velmi rychle. Teplo v zahradním domku budete mít jen ve chvíli, kdy je ventilátor zapnutý, protože zařízení nemá tepelnou setrvačnost. Pokud jste alergici, tento druh přímotopu není moc vhodný. Dochází totiž k víření prachu v daném prostoru.

Konvekční přímotopy

Klasický elektrický přímotopný konvektor zespodu nasává studený vzduch, potom se průchodem přes přímotop ohřívá a do místnosti se nakonec shora vrací vzduch horký. Od něj se pak ohřívají další předměty i osoby. Princip konvekčního vytápění je energeticky náročný a není vhodný pro alergiky. Na topném tělese se totiž přepaluje prach. Je ale dobře přenosný, má poměrně rychlý efekt a je dobře využitelný v malém prostoru, kde se v blízkosti nachází i nábytek.

Sálavé topné panely

Infračervené neboli sálavé zdroje topení produkují elektromagnetické záření. To nejprve dopadne na osoby a ostatní předměty, jako je nábytek či stěny. Tam se pak ihned přemění na teplo. I když necítíte horký vzduch v místnosti, pocítíte teplo dříve. Sálavé panely nevíří ani nepřepalují prach, jsou tedy vhodnější i pro alergiky. Nevýhodou jsou jejich větší rozměry, nutnost volného prostoru před nimi a nutnost použití nezávislého termostatu.

Hybrid

Sálavé přímotopy mají mnoho výhod pocházejících z obou systémů. Vytváří sálavé teplo při malých rozměrech, mají zabudovaný termostat a tím brzy dosáhnete tepelné pohody za ekonomicky nejpřijatelnějších podmínek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008