Bernští salašničtí psi jsou díky své mírné povaze vhodnou volbou k dětem

 Mazlíčci 
25. září 2020 16:09 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Berňáci jsou přátelští i k ostatním psům či kočkám Depositphotos
Bernští salašničtí psi jsou oblíbení jako pracovní, společenští a rodinní psi. Mají vynikající povahu, mírnost, oddanost, inteligenci a nádherný vzhled. Bernský salašnický pes byl vyšlechtěn ve Švýcarsku a je dnes oblíbený po celém světě.

Toto plemeno vzniklo z odolných, chytrých a oddaných psů, kteří pomáhali na selských usedlostech již od středověku. Tito pracovní psi hlídali selské usedlosti, stáda ovcí, skotu. Jejich sílu lidé využívali při tahání menších břemen. Stále častěji se chovají jako psi rodinní.

Jsou to fešáci

Jedná se o velké a mohutné plemeno. Zbarvení je velmi typické, stejné pro všechny jedince plemene. Základ je černá barva, bílé packy, hruď a tvář s rezavými znaky. Srst je hustá, lesklá, delší a mírně zvlněná.

Bernští salašničtí psi jsou klidní, vlídní a vyrovnaní. Ve své smečce jsou naprosto oddaní ke všem členům a chovají se k nim něžně. Přítulní a velmi milí jsou k dětem, které chrání a nikdy by jim neublížili. Jsou skvělými rodinnými psy, na rozdíl od řady plemen, které jsou agresivní a potřebují pevnější vedení.

Bernští salašničtí psi jsou snadno ovladatelní, není je těžké dobře vychovat. Jsou chytří, pracovití, dobře hlídají, pokud jsou k tomu vedeni. Na rozdíl od loveckých psů nejsou ve volné přírodě omámeni stopami zvěře a neutíkají za nimi. K cizím lidem bývají rezervovaně přátelští, pokud nemají důvod k jinému postoji.

Je to pes do nepohody

Bernští salašničtí psi nejsou vhodní do bytu. Vzhledem ke své velikosti potřebují hodně pohybu, jinak strádají a tloustnou. Ideální je pro ně je dům se zahradou, k tomu hojné procházky a výlety. Mohou být celoročně venku, pokud mají dobře zateplenou boudu. Jejich krásná srst je dobře chrání před nepřízní počasí a kromě vyčesávání nepotřebuje žádnou zvláštní údržbu. Jsou skvělými parťáky na pěší túru a výlety. 

Krmení je důležité

Pokud toužíte po tomto krásném psovi, počítejte, že kromě času a lásky bude vyžadovat i finance na kvalitní krmivo. U velkých plemen nejde jen o větší spotřebu vzhledem k váze, ale i o náročný růst, kdy nedostatek jakékoli potřebné látky může vést k poškození těla. Dále čtěte: Má váš pes nějaké zlozvyky? Poradíme, jak ho to odnaučit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod