Korkové fasády mají své kouzlo. Vypadají dobře a skvěle zateplí dům

 Dům 
22. října 2020 09:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Korková fasáda vydrží věky Depositphotos
V zahraniční jsou korkové fasády známé, pomalu a jistě ale získávají své příznivce také v Česku. Pokud máte rádi přírodní vzhled a toužíte svému domu dát opravdu nevšední kabát, možná vás tato technologie osloví.

Korkové fasády promění i všední domek v zajímavý objekt. Jde o ekologický materiál, který má výborné izolační vlastnosti. Rozhodnout se můžete buď pro fasádní korkový nástřik nebo svůj dům zaizolujete korkovými deskami, které jsou pohledové. Korková fasáda skýtá řadu výhod. Nabízí tepelnou a zvukovou izolaci, dýchá a odpuzuje vodu. Je prakticky bezúdržbová. Tím, že korek koriguje všechny tepelné nedostatky, jako jsou tepelné mosty způsobující vnitřní kondenzace, a zároveň zabraňuje vytváření plísní a hub, bude prostředí domu stabilnější a zdravější.

Stříkané fasády

Pokud zvolíte formu stříkaného korku, můžete se rozhodnout, zda fasádu ponecháte v přírodním odstínu, ale klidně ji můžete dle vašeho přání doplnit o barevný pigment. Nástřik vám dům příjemně zaizoluje, mezi vnitřní a vnější teplotou může být rozdíl až osm stupňů Celsia. Zároveň vám interiér odhluční o osm až 18 decibelů.

Jde v podstatě o korkovou drť složenou ze zrn o velikosti 0,5 až 3,4 mm. Aby byla fasáda pevnější, přimíchává se do směsi také akrylová pryskyřice, která po nastříkání zatvrdne a drží vše pohromadě. Mezi přednosti nastříkané a zatvrdlé vrstvy patří především paropropustnost a zároveň vodotěsnost.

Korkové fasády jsou odolné vůči UV záření a povětrnostním vlivům. Navíc mají protipožární vlastnosti (třída M1).

Velkou výhodou stříkaných korkových fasád je možnost aplikace na téměř každý povrch (beton, kov, dřevo, PVC, polystyren, omítky atd.). Cenově je výhodnější než klasická tažená fasáda.

Korkové desky

Pořídit si můžete také obklad a izolaci fasády z přírodních korkových desek. Díky svým přírodním vlastnostem jsou korkové izolace odolné plísním, dřevokaznému hmyzu, roztočům a v zaizolovaném prostoru neumožňují pobyt hlodavcům. Navíc korkové izolace neobsahují žádné chemické látky, které mohou prostupovat do obytného prostoru a životnost korkové izolace je prakticky neomezená.

Pro svou antibakteriálnost a difúznost je korek nejideálnějším řešením také v budovách se zvýšeným rizikem tvorby vlhkosti a vzniku plísní, dobře se tedy hodí i při rekonstrukcích starších domů, kde umožňuje stavbě dýchat.

Korek funguje také jako antivibrační izolace, což ocení zejména lidé žijící v blízkosti železničních nebo tramvajových tratí. A nemusíte se bát, že vás korková fasáda zruinuje. Vyjde ve výsledku jen o něco málo dráž než v případě zateplení polystyrenem. Polystyren sám o sobě je sice levný, ale cenu zvyšuje kotvicí materiál, perlinky, zaváděcí lišty, finální fasádní barva nebo omítka a samozřejmě práce firmy, protože pokud nemáte zkušenosti, těžko tento systém zvládnete instalovat kvalitně svépomocí. To v případě korkových desek je to jiné. Ty stačí nalepit na stavební lepidlo nebo PUR pěnu, což šikovný kutil zvládne i sám. O výhodách korkových podlah jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008