Jak si poradit se zápachem a vlhkostí v koupelně

 Ostatní 
28. října 2020 10:52 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Zapáchající koupelna není dobrou vizitkou Depositphotos
Koupelna je symbolem čistoty, ale občas to v ní nevoní. Na vině není špatně provedený úklid, ale za nepříjemným zápachem se může skrývat několik příčin. Nepříjemné aroma v koupelně dokáže pěkně potrápit.

Kde se zápach v koupelně bere a co se s ním dá dělat? V prvé řadě musíte odhalit příčinu nepříjemného odéru. 

Vlhká koupelna

Za zatuchlým zápachem je nejčastěji vlhkost. Problémy působí ve špatně větraných prostorech, malých místnostech či starších domech. Nahrávají tomu horké sprchy, koupele, praní prádla a hlavně jeho sušení. Ve vlhkých prostorech se množí bakterie, vytváří se plísně a protor jde cítit zatuchlinou. Je důležité s tím bojovat, a to nejen kvůli zápachu, ale také kvůli zdravotnímu hledisku. Je důležité dostatečně větrat, klidně i třikrát denně. Zvlášť v koupelně platí čím více, tím lépe. Nemáte-li v koupelně okno, investujte do kvalitní ventilace nebo otevřete dveře. Pomocníkem může být i odvlhčovač vzduchu. Koupelnu po každém použití vysušte a zbavte mokrých stop. Pro sušení prádla zvolte místnost s dostatkem oken.

Čistěte odpad

Špinavý odpad je častým průvodcem zápachu, protože v něm zůstávají vlasy, zbytky kůže a mýdla. Pokud ho nečistíte, snadno se ucpe, obsah začne hnít a vydávat nepříjemné aroma. Při čištění někdy stačí gumový zvon, prolít odpad horkou vodou a odstranit z něj usazeniny. V závažnějších případech použijte chemický přípravek na bázi louhu neboli hydroxidu sodného. Zkusit můžete také jedlou sodu. Nasypte sodu do odpadu, nechte chviličku působit, zalijte octem a po pěti minutách přilijte horkou vodu. Dejte si velký pozor na chemickou reakci. V panelákových domech za zápachem ze stupaček stojí především jejich stáří a je vhodné je vyměnit.

I koupelnový koš musíte vynášet

Problém se schovává také v odpadkovém koši, kam vyhazujete odličovací tampony, vatové tyčinky a podobné čisticí pomůcky. Pořiďte si malý koš a často ho vynášejte. Viníkem může být i koš na špinavé prádlo. Snažte se v něm nenechávat věci, které by mohly zapáchat. Jedná se o špinavé ponožky, sportovní, pracovní a vlhké oblečení.

Pečujte o vaši pračku

Nezapomeňte ji pravidelně čistit. Po každém praní ji vyvětrejte a vysušte zásobovače na prací prášek i aviváž. Vyčistěte prostor pod gumovým těsněním. Jednou za tři měsíce nechte projít pračku na maximální teplotu pracím cyklem bez ždímání. Jednou za rok vyčistěte filtr. Nechávejte pračku i v zásobník na prášek co nejvíce otevřené. Dále čtěte: Špinavé prádlo vám nemusí v bytě překážet. Tipy, jak je uložit stylově.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod