Bílé prádlo časem zešedne. Vybělit ho lze jednoduše přírodními prostředky

 Ostatní 
31. října 2020 10:39 / Eva Vogelová
  1
📷
6 fotografií v galerii
Bílé prádlo nezůstane zářivé věčně  Depositphotos
Leží vám ve skříní bílé oblečení, které zešedlo? Když ztratilo svoji původní barvu, pochopitelně ho už nechcete nosit. Dobrá zpráva je, že prádlo lze znovu vybělit. Nebudete k tomu potřebovat žádné chemické prostředky, zvládnete to i s přírodními.

Bílé oblečení téměř nikdy nezůstane dlouho zářivé, vždycky nakonec zešedne. Byla by škoda ho přestat kvůli vyblednutí nosit. Můžete to totiž rychle napravit. Přírodními prostředky nemáte co zkazit.  

Citronová šťáva

Citronová šťáva má skvělé bělicí účinky, dokáže látku zesvětlit, a také odstranit zašlé skvrny. Přichystejte si nádobu s vodou. Do ní přidejte citronovou šťávu nebo samotný citron. Nakrájejte ho na tenké plátky a ponořte ho do vody.

Po chvíli do nádoby umístěte zašedlé oblečení a nechte účinkovat. Poté, co prádlo necháte odmočit, ho vhoďte rovnou do pračky. Přímo do bubnu můžete nalít zhruba 70 ml citronové šťávy, abyste měli jistotu, že oděv bude opět zářivě bílý.

Ocet

Ocet si dokáže poradit s různými nečistotami. Zvládne vybělit i zašedlé prádlo. V domácnosti byste ho měli vždycky mít, zastane spoustu práce. Smíchejte vodu s octem v poměru jedna ku jedné a oděv do ní ponořte. Chvíli ho nechte odmočit a následně ho dejte do pračky. Tam, kam dáváte aviváž, tentokrát dejte ocet. Prádlo bude bělejší a zářivější.

Jedlá soda

Jedlá soda má také bělicí účinky, takže ji můžete použít na bělení zašedlých oděvů. Můžete ji občas použít i pro udržení zářivé barvy. Smíchejte čtyři lžíce ve dvou litrech vody. Vybledlé oblečení do něj namočte. Po chvíli ho vhoďte do pračky. Existuje další způsob, jak prádlo vybělit pomocí jedlé sody. Zhruba jednu polévkovou lžíci sody přidejte k pracímu prášku a zapněte pračku.

Sůl

Vybělit prádlo vám pomůže i klasická kuchyňská sůl, kterou doma mají všichni. Nalijte vodu do nádoby a nasypte do ní několik čajových lžic soli. Důkladně ji promíchejte a následně do ní prádlo ponořte. Nechte ho chvíli odmočit. Pokud výsledek nebude podle vašich představ, proces opakujte ještě jednou, a poté vybělené prádlo vhoďte do pračky. Dále čtěte: Jak si poradit se zápachem a vlhkostí v koupelně?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47