Červená řepa na několik způsobů

Červená řepa patří, navzdory své nevalné oblibě v našich končinách, mezi jeden z nejzdravějších a nejuniverzálnějších druhů zeleniny.
 Ostatní 
09. března 2016 08:19 / Wikimedia Commons/Rod Waddington from Kergunyah
  0   0
Červenou řepu můžete použít při vaření nejrůznějších pokrmů. Vždy vám zaručí, že pokrm bude mít dostatek minerálů, vitamínů a dalších prospěšných látek. Díky červené řepě bude pohlazeno nejen vaše zdraví, ale i vaše chuťové buňky.

Rizoto s červenou řepou

Na rozpáleném oleji osmahnete nadrobno nakrájenou cibuli se zázvorem, přidáte syrovou řepu a dusíte ji do měkka. Ochutíte ji solí, pepřem a vodu. Na druhé pánvi osmažíte kuřecí kousky, které okořeníte podle chuti. K řepě přidáte uvařenou rýži a kuřecí maso. Vše zalijete vínem, dochutíte a chvíli vaříte. Na závěr můžete posypat parmezánem.

Kuřecí maso s omáčkou

Červenou řepu omyjete a neoloupanou uvaříte doměkka. Po vychladnutí ji oloupete a rozmixujete nebo nadrobno nastrouháte. Mezitím na rozpáleném oleji osmažíte nakrájenou cibuli, ke které pak přidáte nakrájené kuřecí maso. Maso lehce osolíte a opepříte. Až se maso zatáhne, přilijete k němu trošku vody. Dále přidáte trošku fenyklu, řepu, lžíci cukru a octu. Chvíli dusíte. Dle potřeby přilijete další vodu. Až bude řepa prohřátá, přidáte k ní trošku smetany, promícháte a přivedete k varu a dochutíte. Kuřecí s omáčkou z červené řepy podáváte s rýži či těstovinami.

Salát z červené řepy

Oloupete červenou řepu, mrkev a jablko. Vše jemně nastrouháte, přidáte k tomu šťávu z citrónu, olivový olej a trošku nastrouhaného křenu. Vše pořádně promícháte. Podle potřeby dochutíte solí a pepřem. Salát z červené řepy dáte na hodinu vychladit do lednice. Salát z červené řepy je velmi dobrý a výživný.

Pomazánka z červené řepy

Smíchejte 250 g vařené či pečené červené řepy, nastrouhané, 50 g nasekaných vlašských ořechů, 3 prolisované stroužky česneku, 50 g bílého jogurtu a 2 lžíce majonézy. Osolte, opepřete.

Carpaccio z červené řepy

Řepy dejte do vody a vařte je 45 minut, aby zcela změkly. Vyjměte, nechte zchladnout, oloupejte a velmi ostrým nožem nakrájejte na velmi tenká kolečka. Rozdělte je na talíř, navrch nasypejte kozí sýr a rukolu a zastříkněte dresinkem našlehaným z hořčice, citronové šťávy a balzamika.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Kam dál?
Jak si uplést pomlázku
Naporcování kapra není žádná věda
Jak na stříhání domácího videa
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Na největším opuštěném ostrově světa vyvíjí NASA nového robota

Věda & Vesmír

Nikdo z astronomů dosud neviděl nic, co by se podobalo této obří vesmírné explozi!

Bydlení

Nebezpečí na děti číhá i doma. Na co si dát největší pozor?