Špinavé boty zvládnete doma vyčistit i bez drahých kupovaných krémů. Pomůže olej i citron

 Ostatní 
23. listopadu 2020 10:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí čističe bot jsou účinné Depositphotos
Čisté boty jsou vaší dobrou vizitkou. Ne nadarmo se říká, že čisté boty dělají člověka. V tomto období si ale obuv zašpiníte při první prcházce venku. Pokud se vám nechce utrácet za předražené krémy na boty v obchodě, vyrobte si vlastní čistidlo.

Vyrobit si vlastní čistič bot není zas tak velká věda. Vystačíte si navíc se surovinami, které obvykle najdete doma. 

Čistič na kožené boty

Pokud chcete vycídit kožené boty, můžete vyzkoušet čistič z olivového oleje a citronové šťávy. Jednoduše obě suroviny v poměru jedna ku jedné smíchejte a naneste na špinavé boty. Nechejte několik minut vsakovat. Pak boty přeleštěte kouskem čisté látky a boty budou zase jako nové.

Na solné mapy funguje ocet

Jakmile udeří zima, budou vás trápit solné mapy na botách. Jsou ošklivé a obuvi nesvědčí. Nenechejte sůl zažrat se do bot a pusťte se do odstraňování map co nejdříve. Půjde to podstatně lépe. U kožených bot si vystačíte třeba jen s vlhčenými ubrousky nebo namočeným hadříkem ve vodě. Ale pozor, pořádně ho vyždímejte. Voda by z něj určitě neměla kapat, jinak kůži zničíte. Na navlhčená místa bot pak položte papírový ubrousek a počkejte, až se do něj voda i se solí vsákne. Pokud by se skvrnám přeci jen nechtělo dolů, připravte si roztok vody s octem v poměru jedna ku jedné a kožený povrch jím opatrně vydrhněte.

Na semišky stačí mýdlo

Pokud máte doma semišky, je třeba postupovat opatrněji, jde totiž o choulostivý materiál. Smíchejte pár kapek prostředku na mytí nádobí a 1 litr vlažné vody. Vzniklou tekutinou boty perfektně umyjete a zbavíte je i zbytků soli. Vyzkoušet však můžete i mýdlový roztok. Použijte jemný hadřík nebo speciální gumový či krepový kartáček, který semiš nepodře. Případné fleky ze semišek dostanete i pomocí páry. Stačí boty na chvíli podržet na párou nad hrncem. Obuv zvlhne a vy skvrny odstraníte snáz.

Bílé boty oživíte sodou a gelem

Pokud máte doma špinavé kožené bílé boty, původní lesk jim navrátíte pomocí jedlé sody a pracího gelu. Smíchejte obě suroviny tak, aby vám vznikla kašovitá hmota. A pak už jen stačí třeba starým zubním kartáčkem pastu nanést na boty a drhnout, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

Domácí impregnace

Vždy, když boty vyčistíte, neměli byste zapomínat ani na impregnaci. Pokud ji doma nemáte, zkuste některý z triků našich babiček. Ty si totiž musely vystačit s tím, co měly po ruce. Místo kupovaného přípravku lze použít například:

  • lékařskou vazelínu
  • sádlo nebo olej
  • včelí vosk
  • Indulonu

Všechny tyto ingredinece ochrání vaši obuv před sněhem i vodou z kaluže. Indulonu ale používejte velmi opatrně. Dnes totiž tento krém obsahuje podstatně víc vody než kdysi. Pokud ho na boty nanesete moc, mohl by v zimě venku na kožených botách zmrznout a boty by vám popraskaly. O univerzální obuvi, kterou dámy vynosí po většinu roku, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod