Naučte se pěstovat brambořík tak, aby vám vydržel déle než jen jednu zimu

 Ostatní 
30. listopadu 2020 16:05 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Bramboříky mají rády neutrální substrát a nesvědčí jim tvrd Depositphotos
Květy bramboříku působí křehce, jsou však otužilé a milují chlad. Výběr bramboříků je velký. Z květinářství si můžete donést miniaturní rostlinky nebo velkokvěté, košaté rostliny, které dorůstají 30 cm do výšky i do šířky. Máte na výběr květy bílé, růžové, červené, světle zelené, plnokvěté i zkadeřené. To vše činí z bramboříku jednu z nejkrásnějších pokojových rostlin.

Pokud si jimi zkrášlíte štědrovečerní stůl ve vytopené místnosti, nevydrží dlouho být krásné. Ale když jim najdete chladnější místo, budete se z nich těšit týdny i měsíce.

Lesní kvítí

Pokojové bramboříky mají rády chlad, ale mráz nesnesou. Jsou vyšlechtěné z bramboříku perského, který roste v lesích východního Středozemí. Mají rády vyšší vzdušnou vlhkost a světlo. V zimě, kdy kvetou, jim nejvíce svědčí teplota mezi 10–15 °C. Robustnější bramboříky snesou i nižší teplotu, ale pod nulu by klesnout neměla.

Kam bramboříky umístit

U vás jim bude dobře na okenním parapetu chladnějších místností, využít můžete meziokenní prostory orientované na sever či východ, kam dopadá méně přímého slunce. Pokud vám okna dostatečně izolují, nedochází k velkému střídání teplot. Pokud nastane obleva, můžete bramboříky umístit ven – před okno, na balkon, terasu, zahradu. Pozor však na noční mrazíky. Pokud máte zimní zahradu, brambořík je do ní jako stvořený.

Bramboříky mají rády vlhko

Bramboříky mají rády neutrální substrát a nesvědčí jim tvrdá, vápenitá voda. Vyhovuje jim dešťová voda. Pokud máte vodu z vodovodního řadu tvrdou, pomůže převaření – vodní kámen se vysráží a usadí na dně. Bramboříky mají rády vlhko, ale úplně mokrý být substrát nesmí, protože kořeny by nemohly dýchat. Počítejte s tím, že v chladu rostliny pijí méně. Nikdy brambořík nezalévejte přímo na hlízu.

Jak bramboříky uchovat

Na jaře brambořík přestává kvést, listy opadávají – brambořík se chystá k letnímu odpočinku. Snižujte zálivku, až listy opadají a z bramboříku zůstane jen hlíza. Tu opatrně vyndejte z květináče a uschovejte na vzdušném, chladném místě. V půli léta ji přesaďte do větší nádoby. Každým rokem vám povyroste a bude mít i více květů. Na sklonku léta začne hlíza kořenit a rašit, postupně proto zvyšujte závlahu. Do příchodu zimy můžete brambořík pěstovat venku, nevystavujte ho však přímému slunci, větru, dešti. Dále čtěte: Vánoční květiny aneb jak se správně starat o azalku, brambořík a vánoční růži.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008