Leghornky patří mezi nejoblíbenější slepice. Rychle dospívají a neúnavně snášejí vejce

 Ostatní 
20. ledna 2021 15:07 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Leghornky mají temperamentní povahu  Depositphotos
Leghornky se řadí mezi nejrozšířenější plemena slepic na celém světě. Staly se velmi oblíbenými, protože jsou skvělými nosnicemi. Leghornky také vynikají svým vzhledem. Na rozdíl od ostatních slepic mají celé tělo pokryté čistě bílým peřím, které hezky kontrastuje s červeným hřebínkem. Nikdo je nepřehlédne, protože přímo září. Dokonce snáší i bílá vejce.

Leghornky původně pocházejí z Itálie. Postupně se rozvážely i do dalších států. Během několika desítek let byly vyšlechtěny a stala se z nich čistokrevná drůbež. S lidmi se příliš kamarádit nechtějí, mají temperamentní povahu, ale s jejich snášením vajec byl nespokojený pouze málokdo.  

Leghornky snesou hodně vajec, ale musí žít v dobrých podmínkách

Leghornky si lidé pořizují, protože jsou spolehlivými nosnicemi. Pokud žijí v dobrých podmínkách, během jednoho roku snesou dvě stě padesát až tři sta vajec. Rychle rostou a zhruba v pátém měsíci už začínají snášet. Slepice potřebují dostatečně velký výběh a čistý kurník. Hnízda na snášení vajec by se měla pravidelně vystříkávat speciálními přípravky proti čmelíkům, kteří slepice oslabují. Následkem toho by mohly snášet méně vajec.  

Leghornky také potřebují vyvážený jídelníček, který by měl obsahovat rostlinnou i živočišnou stravu. Leghornkám se daří na rovných bidlech. Nutno podotknout, že rok od roku se počet produkce vajec snižuje. Později mohou snášet v průměru dvě stě vajíček za rok nebo i trochu méně. Jedno vejce váží okolo šedesáti gramů.

Leghornkám může v zimě omrznout hřebínek

Leghornky snáší poměrně velké množství vajec i v zimě, ale velké mrazy jim nesvědčí. Může jim totiž omrznout hřebínek, který se jim však zase zahojí. Někteří chovatelé je na zimu zavírají do vytápěných kurníků, aby produkce vajec neklesla. Leghornky jsou jedny z mála slepic, které poměrně dobře snáší letní vedra.  

Leghornky téměř nekvokají a rády přelétávají ploty

Leghornky mají poněkud nezávislou povahu. Se svým majitelem se družit příliš nechtějí. Jsou velmi aktivní. S trochou nadsázky lze říci, že se rády honí za dobrodružstvím. V oblibě mají především létání.

Nečiní jim velký problém přeletět plot a vydat se do světa. Dělají to převážně mladé leghornky, ty starší už takovou potřebu většinou nemají. Sněhově bílé slepice mají potlačenou kvokavost, kvůli zvýšené snášce vajec, takže nebudou na dvoře svého chovatele nijak rušit. Dále čtěte: Co dělat, když slepice přestanou snášet vajíčka?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47