Právě teď můžete začít pěstovat hlívu ústřičnou. Způsobů je hned několik

 Zahrada 
20. ledna 2021 12:04 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hlívu můžete pěstovat i doma Pixabay
Nyní může být příhodná doba, jak zajistit hlívě ústřičné příhodnou teplotu. Způsobů na pěstování je přitom hned několik. Máme další informace.

Hlíva ústřičná je velmi oblíbená houba, která je navíc zdravá a její konzumací si zvyšujete imunitu. V obchodě se dá koupit běžně, ale úplně levná není. Lze ji přitom docela úspěšně pěstovat doma.

Pěstování na dřevě

Existuje řada postupů na pěstování hlívy ústřičné. V chladném období od podzimu do předjaří se dá začít s pěstováním hlívy na dřevě. Používá se listnatý špalek o průměru alespoň 20 centimetrů a délce asi 50 centimetrů. Do špalku se vrtákem o průměru 8 milimetrů vyvrtá sada otvorů ve sponu cca 10 x 10 centimetrů až 15 x 15 cm. Nakoupíte kolíčkovou sadbu. Kolíčky zatlučete do špalku tak, aby byly zhruba tři až pět milimetrů pod povrchem. Otvor zakápneme voskem ze svíčky. Špalek vložíte do igelitového pytle, přilijete asi půl litru vody a pytel zavážete. Dáte ho na místo, kde je kolem 15 stupňů Celsia. Minimum je deset. Doporučuje se zhruba po 14 dnech doplnit voda. Koncem dubna do poloviny zakopeme špalek na stinné a vlhké místo. Dřevo bude již připravené a máte velkou šanci, že budete sklízet již ve stejném roce.

Pěstování z „kostky“

Existuje i mnohem jednodušší postup než pěstování hlívy na dřevě. Je pravdou, že si můžete i kostku s podhoubím připravit od samotných základů, ale mnohem jednodušší je zakoupit kostku již připravenou. Jediné, co musíte udělat, je mít nejprve kostku na teplejším místě do 22 stupňů Celsia, aby byla celá bílá a prorostlá podhoubím. Pak do fólie z bočních stran udělejte otvory. Buď se vyřezává křížek zhruba 2 x 2 cm nebo vystřihnete malé kolečko. Spon může být zase kolem 10 x 10 cm. Kostku následně položíte na chladnější místo. Doporučuje se 10 stupňů Celsia, může být i o něco víc. Důležité je světlo. Mělo by ho být dost, ale ne přímého slunečního. Vhodné je proto nějaké okno na chodě orientované na sever. Vlhkost dodáváme rosením, ale nikdy tak, aby byly houby příliš vlhké a začaly plesnivět. Po dvou týdnech začne sklizeň. Trsy řežeme celé, raději i trochu do hloubky, aby zbytek hub nezačal uhnívat. Po odplození můžeme kostku trochu zalít, otvory zalepíme izolepou a opět dáme do tepla. Postup lze několikrát opakovat. Následně pak zbytek po pěstování použijeme do kompostu.

Co s hlívou

Hlíva se dá využít na mnoho způsobů. Především je dobré si uvědomit, jak zdravá houba to je. Velmi oblíbeným receptem je proto falešná dršťková, kde právě hlíva hraje hlavní roli. Můžeme ji připravit jako klasický guláš. Hlíva se dá udělat i na smetaně s kořenovou zeleninou. Lze ji přidávat k masu a podávat potom s rýží. Výtečná je také orestovaná na nudličky v zeleninovém rizotu. Jako jiné houby i hlívu můžete připravit třeba s česnekem a přidat k těstovinám. Nebo prostě osolenou a okořeněnou hlívu smažíme na oleji. Můžeme ji ale též obalit v trojobalu. Receptů najdete na internetu plno. Kolíčková sadba nebo kostka vás vyjdou zhruba na 200 Kč. Kilogram houby přitom v supermarketech koupíte kolem 130 Kč. Z jedné kostky ale můžete mít třeba i 15 kg hub, což se zaručeně vyplatí. Pokud máte zahradu a chtěli byste se pustit i do pěstování jiných hub, přečtěte si například článek zde, kde se dozvíte víc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod