Máte-li doma alergika toužícího po zvířátku, pořiďte mu vodní želvu. Pohled na jejich život je zábavný

 Mazlíčci 
23. ledna 2021 20:20 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pohled na jejich život je zajímavější než v televizi Depositphotos
Pokud hledáte zvířecího parťáka, který je nenáročný a nebudete s ním muset chodit několikrát denně na procházku, pak pro vás máme tip. Skvělým společníkem se pro vás může stát vodní želva, která je zároveň vhodnou alternativou pro alergiky.

Co byste před pořízením vodní želvy měli vědět, si přečtěte na následujících řádcích.

Jen z prověřeného zdroje

Zřejmě nejrozšířenějším druhem, který je u nás k dostání, je želva nádherná. Pokud se rozhodnete, že si ji pořídíte, měly by vaše kroky vést do specializované prodejny. Želvy si nikdy nepořizujte od překupníků či na tržišti, jelikož nemáte zaručeno, z jakých podmínek pocházejí a jak o ně bylo dosud pečováno. Mohlo by se vám stát, že zakoupené zvířátko za nějakou dobu uhyne, protože může trpět skrytou nemocí.

Na co nesmíte zapomenout

Spolu s novým členem domácnosti byste měli pořídit také několik základních věcí, aby se mu u vás dobře dařilo. Stěžejním je dostatečně velké akvárium, které želvě poskytne nejen dostatek prostoru pro plavání, ale bude v něm i místo pro ostrůvek, na kterém se plaz velkou část dne vyhřívá. Ten můžete vytvořit například z velkého kamene anebo z plastového květináče vysypaného říčním štěrkem. Naopak si do akvária nikdy nepořizujte vodní rostliny, protože ačkoliv jsou vodní želvy převážně masožravé, zelený inventář bezpečně zlikvidují do posledního kořínku.

Důležité doplňky

Mimo akvária musíte pořídit také dvě lampy. V jedné bude klasická žárovka zajišťující dostatek světla a nahrazující sluneční svit, a do druhé umístíte takzvanou UVB žárovku. Ta zajišťuje správné vstřebávání vápníku a dalších pro želvu potřebných vitaminů. Myslet musíte také na vodní filtr, který bude zajišťovat čistotu prostředí. Na podzim a v zimě se pak neobejdete bez topného tělesa, které pomůže udržet vodu v akváriu při teplotě 25 stupňů Celsia, jelikož vodní želvy se takzvaně nezazimovávají. V létě jim můžete dopřát pobyt na sluníčku venku. Pokud máte tu možnost, klidně je každý den vypusťte na několik minut do trávy. I v takovém případě však musíte želvě zajistit přístup k čerstvé vodě.

Co želvám chutná

Co se týká potravy, malé želvy obvykle milují sušené vodní ráčky a nitěnky, jednou týdně je vhodné přidat želvě do stravy také kousky vařeného vejce včetně skořápky. Myslete na to, že pokud želva potravu do posledního kousku nesní, musíte ji z akvária vylovit, aby nedocházelo k jejímu zahnívání. Starší želvy si nejvíce pochutnají na syrovém hovězím či vepřovém mase. Spolu s každou dávkou jídla by želva měla dostat také vitaminové kapky, které zajistí její správnou vitalitu. Vodní želvy se dožívají obvykle několika desítek let. Čtěte také: Co musíte vědět, když chcete chovat suchozemskou želvu.

Když se zvířátku nedaří

I přes veškerou péči se však může stát, že želva onemocní. Často je příčinou právě nedostatek vitaminů, který se projevuje výrazným otokem očí. V takovém případě je nejlepší postup konzultovat s veterinářem, který obvykle aplikuje želvě vitaminy ve formě injekce. Všimnete-li si u želvy, že méně jí či jí od nosu vycházejí bubliny, pak se zřejmě potýká s nějakou infekcí. V tomto případě je nezbytné navštívit zvěrolékaře, který želvě nasadí léčbu vhodnými antibiotiky. Ty se podávají injekčně na podkoží na tlapkách. Stejný postup bude také potřeba v případě, že želvě začne měknout krunýř. Většina těchto neduhů se však dá dobře řešit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47