V březnu je nejvyšší čas začít opět s prací na zahradě. Úkony, které se vyplatí nezanedbat

 Zahrada 
06. března 2021 10:49 / Marie Popelková
  2
📷
5 fotografií v galerii
V březnu je potřeba začít s prvními pracemi na zahradě Pixabay
S příchodem března nám pomalu, ale jistě končí zima, a je tak potřeba se opět vrátit i k práci na zahradě. V březnu vás na zahradě čeká několik úkolů, které se jistě nevyplatí zanedbat.

V březnu na nás čeká spousta úkolů. Zopakujme si proto, které to jsou, a nachystejme se na ně. Nezapomínejme ovšem na pranostiku, která praví, že v tomto měsíci se ještě budeme hřát za kamny. Nicméně i tak už začíná dost práce například s přesazováním rostlin, množením či výsevy.

Začněte vysévat

Pokud to počasí dovolí, zasejte na venkovní záhony kořenovou zeleninu jako například mrkev, kořenovou a naťovou petržel, hrách, ředkvičky, cibuli sazečku a česnek. U hrachu však dejte pozor. Ten by se totiž neměl pěstovat víckrát za sebou na stejném místě.

Do skleníku nebo pařeniště můžete zasít saláty, špenát, květák, kedlubny, kapustu, zelí, brokolici, dýně, baklažány, celer, pór, okurky hadovky, rajčata a papriky. Jakmile budou mít rostlinky první listy, začněte s přepichováním, abyste je mohli po „zmrzlých mužích“ vysadit na venkovní záhony. A zasít můžete i trvalou zeleninou, například rebarboru, křen či chřest.

Na konci března, pokud to opět počasí dovolí, můžete začít do teplé země sázet rané brambory. Koncem měsíce pak můžete začít sklízet přezimovatelnou zeleninu jako například pór, špenát, růžičkovou kapustu a zimní salát.

Začněte s výsadbou ovocné zahrady

Když opadnou první mrazy a půda začne pomalu rozmrzat, je ten správný čas na výsadbu ovocných stromků a keřů. Jako první zasaďte angrešt a rybíz. Mladé kmeny nezapomeňte obělit a dobře pohnojit. Nezapomeňte také zkontrolovat starší keře, ze kterých odstraňte napadené pupeny, případně je můžete i mírně zkrátit. Pokud máte kompost či hnůj, pak všechny stromy pořádně přihnojte.

Předpěstujte si letničky

V březnu je také optimální doba pro předpěstování sazeniček letniček, které mají delší vegetační dobu, nebo jsou citlivé na jarní mrazík. Semena zasejte do poloteplého pařeniště nebo na okenní parapet. Mezi vhodné druhy patří aksamitník, tzv. afrikán, vděčná letnička pro obruby záhonů, která má i prokazatelný účinek při odpuzování háďátek. Dále astra čínská, kosmatec, slaměnka smil listnatý, gazánie nebo hvozdík čínský. Kromě začátku prací na zahradě je v březnu dobré se pustit i do přesazování pokojovek. O tom, jak na to, se dočtete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod