Pokud si chcete založit zahradní jezírko, dejte si pozor. Ryby z volné přírody do něj nesmí

 Zahrada 
13. dubna 2021 17:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zlaté rybky můžou krášlit i vaši zahradu Pixabay
Hodláte si založit nové nebo zrevitalizovat své stávající zahradní jezírko, a přemýšlíte, kterými druhy ryb byste je rádi doplnili či osadili? Pak vězte, že je to trochu věda. Do umělé vodní plochy totiž nemůžete vypustit například ryby, které jste si nachytali ve volné přírodě, jelikož byste se mohli dostat do maléru, a to hned ze dvou důvodů.

Tím prvním je zdravotní riziko, jelikož byste si mohli do svého jezírka zanést nechtěné parazity. Druhým by mohla být nelegálnost tohoto počínání, za které byste si mohli vysloužit i pokutu.

Japonský kapr koi

Hledáte-li společníka, kterému se bude v jezírku dobře dařit a budete si jej moci časem dokonce ochočit, pak je jednoznačným králem koi kapr. Určitě při jeho pořizování myslete na to, že do jezírka musíte vysadit minimálně dva. Zároveň berte v potaz, že v dospělosti tito kapříci dorůstají až 80 cm, takže budete potřebovat buď hodně velké jezírko nebo o to méně ryb. Aby se koi kaprům u vás dobře dařilo, musíte jim do jezírka vysázet dostatek rostlin nebo vyřešit silnou filtraci.

Další společenský parťák

Skvělým druhem do zahradního jezírka je také jesen zlatý, který stejně jako koi kapr potřebuje žít v hejnu. Také tyto ryby potřebují dostatek kyslíku a prostoru, a to zejména proto, že jsou to zdatní a vytrvalí plavci. Opět tedy myslete na množství ryb v jezírku, stejně jako zajištění náležité filtrace. Jesen má krásné zlatavé zabarvení, ale takzvané zlaté ryby vám představíme na následujících řádcích.

Splní vám tři přání

Velkými společníky, kteří milují život v hejnu, jsou také zlatí karasi. Dejte však pozor na to, že se poměrně rychle množí, proto se může stát, že vám jejich počet naroste geometrickou řadou a budou dominantním druhem vašeho jezírka. I přesto stojí tato rybka za to, abyste ji do svého vodního prvku zahrnuli, avšak počítejte s tím, že svou pověstnou zlatou barvu vám ukáže nejdříve za dva roky. Mimo uvedených druhů existují také další rybky, kterými můžete své zahradní jezírko či vodní nádrž obohatit. Fantastické zbarvení má například slunečnice pestrá, exoticky vypadá koljuška tříostná a na teplejší místa můžete vysadit slunku obecnou.

Nutná aklimatizace

Myslete na to, že po nákupu vybraných ryb byste je neměli do jejich nového domova vypustit ihned. Nejprve je i s vodou, ve které jste je přivezli, vlijte do kbelíku a postupně ji míchejte s vodou z jezírka. Jakmile si ryby přivyknou, můžete je směle vypustit do jejich nového domova. Pokud plánujete na své zahradě založení malé vodní plochy, budou se vám hodit naše další rady. Přečtěte si, jak si vytvořit jezírko na zahradě jednoduše a nezruinovat přitom domácí rozpočet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008