Pokud v lednici skladujete vejce delší dobu, raději si ověřte jejich čerstvost. Přinášíme možnosti

 Ostatní 
05. května 2021 15:05 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čerstvost vajec lze rozpoznat hned několika způsoby  Pixabay
Nepochybně se vám někdy stalo, že jste vytáhli z lednice vejce a najednou si uvědomili, že vlastně nevíte, jak dlouho už tam leží. Rozhodně se jich však hned nezbavujte, byla by to škoda. Pomocí některých triků totiž můžete zjistit, zda je ještě můžete sníst, či nikoliv.

Čerstvost vajec lze mimo jiné zjistit podle data spotřeby na obalu. Pokud jste ho vyhodili, nebo z něj vyčetli, že vajíčkům již datum expirace vypršelo, nevěšte hlavu. Čím starší vejce jsou, tím se jejich kvalita snižuje, vzduchová kapsa uvnitř se zvětšuje a bílek zmenšuje, ale to ještě neznamená, že by se nedala už jíst. Stačí vědět, jak čerstvost vajíček rozpoznat.

Využijte své čichové buňky

Testování čerstvosti vajec pomocí čichu je nejstarší, nejjednodušší a patrně i jedna z nejspolehlivějších metod. Čichněte si k vejci a zhodnoťte, zda divně nepáchne. Pokud pojmete podezření, že zvláštně páchne, rozbijte jej a nechte vytéct na talíř a znovu si k němu čichněte. V případě, že z něj pocítíte nevábnou vůni, vyhoďte ho. Zkažené vejce také můžete poznat již od pohledu. Pokud se bílek se žloutkem začnou slévat do jedné roviny, rozhodně vajíčko nekonzumujte.  

Otestujte vejce v nádobě s vodou

K dalšímu účinnému testu budete potřebovat nádobu s vodou, do které by se měla vejít všechna vejce, která chcete otestovat. Opatrně vložte vajíčka do misky či hrnce a chvíli vyčkejte, co se bude dít. V případě, že se vejce potopí až na dno, znamená to, že je čerstvé a můžete jej bez obav konzumovat. Pokud však vyplave na hladinu, k jídlu už spíše není.

Některá vajíčka klesnou na dno a vzpřímeně se postaví nebo balancují. Tímto vysílají zprávu, že už sice nejsou zcela čerstvá, ale ani příliš stará. Tento jednoduchý test funguje na základě zvětšování vzduchové kapsy. Čím je vejce starší, tím více se kapsa zvětšuje. Pokud již vyrostla do větších rozměrů, vajíčka se začnou nadnášet. Nejde však o stoprocentní metodu rozpoznání čerstvosti. Může totiž dojít k výjimce a na dno začne klesat i vajíčko, které čerstvé není. Proto doporučujeme pro jistotu vyzkoušet předchozí čichový test.

Proveďte světelný test

Čerstvost vajec lze rozpoznat i skrze světlo. Dříve k tomuto testu lidé využívali svíčky, ale funkční bude jakýkoliv zdroj malého a intenzivního světla. Využít lze malou baterku či lampičku na čtení. Test lze provádět pouze v temné místnosti. Nakloňte vejce pod světlem a rychle s ním otočte zleva doprava. Pokud tuto metodu provedete správně, obsah vajíčka bude osvětlený.

Uvidíte, zda je vzduchová kapsa vajíčka malá, či velká. V čerstvém vejci bude velmi malá. Čím bude vajíčko starší, tím se kapsa uvnitř zvětší. Zezačátku patrně tuto metodu nebudete umět využívat na sto procent, proto spolu s ní vyzkoušejte i další výše zmíněné testy čerstvosti. Přečtěte si také, jak využít salátovou okurku v domácnosti k praktickým účelům.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47