Když není nádobí vytažené z myčky dokonale čisté, možná děláte některou z chyb

 Dům 
11. května 2021 11:46 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Špinavé nádobí z myčky nikdo nevidí rád Depositphotos
Někdy se stane, že vytáhnete nádobí z myčky a to není zcela čisté. Jsou na něm šmouhy nebo dokonce i zbytky jídla. Jenže ne vždy za to může samotný spotřebič či snad mycí prostředek, chyby se možná dopouštíte i vy.

Každý od myčky očekává, že z ní vytáhne dokonale čisté nádobí. O to větší zklamání pak prožívá, když tomu tak není. Asi každého v ten moment napadne, že se mu myčka nějak porouchala nebo že není nádobí umyté kvůli špatné čisticí tabletě. Než ale vinu hodíte na spotřebič či mycí přípravek, zkuste se zamyslet, jestli jste neudělali nějakou chybu vy sami. Stačí totiž zdánlivě drobnost a myčka už nepracuje tak, jak má.

Pokud zjistíte, že problém je na vaší straně, je to dobrá zpráva. Poradíme vám, jak to napravit. 

Nádobí není dokonale umyté

  • Pokud náhle zjistíte, že nádobí vytažené z myčky není dokonale umyté, nebo na něm jsou dokonce i zbytky jídla, může být na vině příliš málo prostoru mezi jednotlivými kusy nádobí. Jednoduše jste nádobí do myčky špatně naskládali. Dejte si pozor na to, aby se nádobí navzájem nedotýkalo. Duté nádobí (misky, šálky) musejí být položené do koše dnem vzhůru.
  • Chyba ale může být i v mycím prostředku. Buď je už starý a nefunguje spolehlivě, nebo jste ho mohli omylem špatně uložit.
  • Jestliže bylo nádobí opravdu silně znečištěné, je třeba to zohlednit a nastavit na myčce správný program. Program s nízkou teplotou si nemusí s obzvláště znečištěným nádobím dobře poradit. Zkuste proto příště nastavit program s vyšší teplotou.
  • Pokud myčka není čistá, těžko lze očekávat, že vám dobře umyje nádobí. Zkontrolujte proto, zda nejsou zanešená odstřikovací ramena či špinavé filtry.
  • Jindy může být problém to, že se odstřikovací ramena zablokují nádobím nebo příbory. Mějte na paměti, že se musí ramena volně otáčet.

Nádobí má na sobě usazeniny či zbytky soli

Když vytáhnete nádobí z myčky a uvidíte na něm různé usazeniny či zbytky soli, nezoufejte. I tento problém má několik možných vysvětlení.

  • Pokud žijete v oblasti, kde je velmi tvrdá voda, budete muset zvýšit dávku regenerační soli.
  • Zkontrolujte, zda náhodou není otevřené víčko od zásobníku na sůl.
  • Usazeniny na nádobí mohou vzniknout také kvůli nedostatku leštidla. Jestliže používáte tablety vše v jednom, zkuste přidat více leštidla.

Nádobí není usušené

  • Plastové nádoby špatně schnou. Pokud tedy není usušené jen plastové nádobí, nic se neděje.
  • Jakmile necháte v myčce nádobí ještě dlouho po ukončení cyklu, jsou kapky vody na nádobí a stranách myčky normální jev, zkuste nechat dveře před vyjmutím nádobí 5 minut otevřené.
  • Někdy může za špatně usušené nádobí i to, že jste špatně umístili duté nádobí v koši. Položte nádobí tak, aby v prohlubních nádobí nezůstávala voda.
  • Nesprávné dávkování leštidla - i to může mít vliv. Zvyšte dávkování leštidla.
  • Zvolili jste rychlý program? Měli byste vědět, že je určený pro rychlé umytí nepříliš zašpiněného nádobí, Jestliže ho použijete pro plnou náplň středně či velmi zašpiněného nádobí, je možné, že nádobí zcela neuschne. V tomto případě zvolte standardně dlouhý program. Aby nádobí dokonale uschlo, nechte dvířka myčky po skončení programu a před vyjmutím nádobí otevřená po dobu 15 minut.

Zbarvené plastové části nádobí

  • Rajčatová nebo mrkvová šťáva může zbarvit plastové části nádobí. V takovém případě použijte větší množství mycího prostředku prášku, který zajistí lepší bělicí účinek a používejte spíše programy s vyššími teplotami při mytí.

Matné sklenice

  • Na nádobí, které není vhodné dávat do myčky, se mohou objevit matné filmy. Týká se to hlavně slenic. Jednoduše je do myčky příště nedávejte.

Ztmavnutí a nečistoty v čajových šálcích

  • Tein obsažený v čaji může v hrnečkách znechat tmavé skvrny. Pokud si s nimi myčka neporadí, zkuste příště přidat do dávkovače mycího prostředku spolu s mycím prostředkem jednu lžičku jedlé sody.

Rezavé skvrny na nádobí

  • Slané nebo kyselé zbytky jídel mohou způsobit vznik rezavých skvrn i na nerezových příborech. Zabránit tomu můžete tak, že budete v případě, že se chystáte nádobí umývat až později, používat program předmytí.

Šmouhy

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47