Rostliny, které přilákají do zahrady různé druhy motýlů

 Zahrada 
10. května 2021 19:14 / Eva Vogelová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Třapatka přitáhne motýly až k vašemu domu  Depositphotos
Motýli vynikají svými pestrobarevnými křídly, proto z nich často nelze spustit zrak. Když zavítají na vaši zahradu, nepochybně budete mít radost. Kromě toho, že vypadají krásně, jsou i užiteční, protože opylují. Pyl přenášejí na sosáku, křídlech a hrudi. Jaké rostliny dokážou motýly přilákat?

Různé druhy motýlů se živí nektarem z rozličných rostlin, proto je výsadba široké škály květin v zahradě nejlepším řešením. Některé si můžete zasadit blízko venkovního posezení, aby motýli přiletěli až k vám. Vysázením rostlin patrně přilákáte i další opylovače, kteří budou na vaší zahradě rádi pracovat.

Řebříček obecný

Řebříček se hodí do každé motýlí zahrady. Trsy květů motýlům poskytnou ideální místo k odpočinku z věčného cestování. Řebříček pěstujte ve vlhké a propustné půdě. Dařit se mu bude zejména na přímém slunci. Navíc jde o vytrvalou bylinu, která má močopudné a dezinfekční účinky, takže si z ní můžete udělat nálev. 

Třapatka nachová

Třapatku mají v oblibě nejen motýli, ale i ptáci a včely. Nepochybně si ji zamilujete i vy, protože krásně kvete. Dobře snáší teplo, sucho i vlhkost. Dařit se jí bude na přímém slunci a v dobře odvodněné půdě.

Sporýš lékařský

Sporýš je rychle rostoucí trvalka, která pochází z Jižní Ameriky. Rostlinku budete znát nejspíše pod názvem verbena. Vzhledem k hojnému rozšiřování ji někteří mohou považovat spíše za škodlivý plevel, ale dokáže svými barevnými květy zkrášlit zahradu. Zaujme zejména motýly, kteří se k ní budou rádi vracet. Verbeně nejvíce prospívá slunné stanoviště.

Komule Davidova

Komule Davidova je barevný keř, který nikdo nepřehlédne. Motýly přitahuje svými bohatými květy, které obsahují plno nektaru. Komule nakrmí spoustu hladových motýlů. Nepochybně si ji zamilujete i vy. Jde o další rostlinu, které se daří na přímém slunci. Hravě zvládne odolat většímu suchu.

Levandule lékařská

Levandule je velmi oblíbená aromatická a léčivá rostlina. Má uklidňující účinky, zmírňuje napětí, hojí podrážděnou pokožku a snižuje krevní tlak. Ohromí vás svojí vůní a sytě modrofialovou barvou. Není divu, že přitahuje i motýly a další opylovače. Zasaďte ji do propustné půdy s bohatými živinami. Levandulím prospěje slunné stanoviště. Přečtěte si také, jak si vylepšit zahradu za minimální náklady.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod