Jak pěstovat krásné fuchsie. Zvládnou to i méně zkušení pěstitelé

 Zahrada 
14. května 2021 11:15 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Fuchsie dokáží pěstovat i méně zkušení pěstitelé Pixabay
Existují dvě skupiny fuchsií – mrazuvzdorné a ty, které musejí přezimovat v teplotách nad nulou. První skupinu můžete pěstovat i na záhoně, druhé vám zkrášlí balkon nebo terasu. Fuchsie si můžete vybrat v desítkách barev a v různých tvarech květů. Odrůdy mohou růst vzpřímeně, polopřevisle či převisle.

Vzpřímené fuchsie lze i v nádobách zapustit na záhon, převislé jsou ideální pro závěsné košíky. Přestože mají stejné nároky na půdu, stanoviště a zálivku, mohou se lišit velikostí vzrůstu. Nižším druhům by se vedle těch vyšších nedařilo, proto je raději nepěstujte pohromadě v jedné nádobě. 

Horko nemilují

Ve své domovině fuchsie rostou ve stínu pod korunami listnatých stromů a koření v kypré, vlhké a spíše chladné půdě. Pokud je pěstujete v nádobě, nevystavujte kořeny horku. Fuchsiím svědčí speciální substrát, můžete vyzkoušet i směs dobře vyzrálé listovky a kompostu. Přesazujte jen vždy do o číslo větší nádoby, zbytečně velký květináč nepomáhá ani růstu, ani kvetení. Fuksie potřebují stále mírně vlhký substrát. Nesmí však být příliš mokrý.

Pokud budete rostliny zalévat za horkého dne, můžete je přelít a přivodit hnilobu kořenů. Jakmile teplota stoupne nad 20 stupňů Celsia, rostlina uzavírá své průduchy a přestane nasávat vodu. Rostliny proto v horkých dnech zalévejte buď velmi časně ráno, nebo večer, a to měkkou, dešťovou vodou. Od jara až do podzimu prospěje těmto rostlinám více živin. Dvakrát týdně jim dopřejte spolu se zálivkou rozpustné hnojivo, ideálně se stejným podílem dusíku, fosforu, draslíku, ale bez vápníku. Užitečné je i nastýlání surovým kompostem a mulčování listím nebo kompostovanou kůrou.

Přezimování

Druhy a odrůdy, které nejsou mrazuvzdorné, musíte na podzim uklidit. V teplém pokoji by ovšem trpěly, vyžadují chlad. Vhodná je chladnější zimní zahrada, hala, chodba, teplota by neměla přesáhnout 12 stupňů Celsia. Velkou výhodou fuchsií je, že nevyžadují slunce ani v létě, ani v zimě a spokojí se s místem u severního okna. V zimě je nehnojte a zalévejte velmi málo, aby substrát zcela nevyschl. Pokud nemáte vhodné světlé a chladné místo na zazimování, existují i další možnosti. Na krátko seříznuté fuchsie přečkají zimu v temném a chladném sklepě. Často je zde mohou napadat plísně, za mrazivých dní proto větrejte. Nevýhodou zimování v temnu bývá delší jarní start seříznutých rostlin, v plné kráse budou až v půlce léta.

Mrazuvzdorné fuchsie

Přestože pocházejí z Jižní Ameriky, některé fuchsie přežijí na záhonech i zimy s teplotami pod nulou. Květy mrazuvzdorných odrůd, ať již z vyšlechtěných z původních druhů nebo hybridů, bývají menší. Dále čtěte: Nepodceňujte výhody postřikovače, oceníte jej v zahradě i na balkoně.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47