Vypěstujte si vlastní aloe vera. Získáte nejen krásnou rostlinu ale i léčivý gel

 Zahrada 
14. června 2021 10:08 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Aloe vera lze pěstovat i v našich podmínkách Depositphotos
Je špičatá, zelená a velmi dekorativní. A v neposlední řadě má celou fůru zdravotních benefitů. Ano, je to aloe vera, pouštní rostlina, kterou ale lze celkem dobře pěstovat i v našich podmínkách.

Aloe totiž toleruje zapomnětlivé zalévače i začínající zahradníky a když vám vyroste, gel uvnitř listů vám mimo jiné ošetří spáleniny od sluníčka. Aloe si vystačí s květináčem, nepřímým světlem a počká si klidně i dva týdny, než ji zalijete. A ještě se vám i sama rozmnoží.

Co budete pro pěstování aloe vera potřebovat

Celkem nic moc. Koupíte si malé rostlinky, sukulentní směs půdy a květináč. Dnes není problém sehnat vše na jednom místě.

Jak pěstovat aloe vera venku

Aloe zasaďte do květináče a ozdobte touto exoticky vypadající rostlinou například svoji terasu. Tam se aloe opravdu vyjímá velmi dobře. Zalévat ji stačí opravdu co dva týdny, samozřejmě výjimku tvoří nějaké extrémně suché období.

Pro aloe ale musíte najít nějaké místo, kde tato rostlina přezimuje. Mrazy totiž zničí její listy a pokud jsou velké a promrzne i půda, tak aloe doslova umrznou kořeny. Mějte tedy na paměti, že aloe budete muset na zimní měsíce stěhovat někam, kde alespoň nemrzne, tedy třeba na verandu nebo do předsíně.

Jak pěstovat aloe vera uvnitř

Aby byla aloe uvnitř šťastná, zasaďte ji do terakotové nádoby s dobře odvodněnou půdou. Nejlepším řešením je smíchat stejné části písku a zeminy nebo koupit speciální směs. Terakota také schne rychleji než jiné plastové nebo prosklené nádoby.

Umístěte aloe na světlé a slunné místo. Jinak přestane spát a přestane růst. Rostlinu zalévejte asi jednou za dva týdny a počkejte, až půda úplně vyschne. Vzhledem k tomu, že se jedná o pouštní druh, bude vlhká půda způsobovat hnilobu kořenů. Bezvládné nebo hnědé listy vám budou signalizovat, že jste to se zaléváním přehnali.

Jak se o aloe starat

Jako bonus vaše aloe čas od času vyprodukuje vysoký stonek malých zvonkovitých květů. Jakmile květy vyblednou, můžete jej odříznout.

Ale také ráda produkuje nové malé rostliny, které jsou ideální pro množení. Pokud si všimnete jednoho z těchto "miminek“, opatrně jej vyndejte z hlíny a vysaďte do samostatného květináče.

Pokud máte zájem věnovat aloe přátelům, můžete zkusit založit vlastní rostliny odříznutím několika listů. Ořízněte je asi 7,5 centimetru od špičky listu, odříznuté konce vložte do nádoby se zalévací směsí. I když ne každý list vzejde, některé vypěstují na základně nové malé listy. Před opětovným přesazením počkejte, až tato nová rostlina vyroste o několik centimetrů.

Jak aloe sklízet

Jak už víme, aplikace gelu z aloe na pokožku, především na spáleniny a odřeniny, je skvělou přírodní medicínou. "S ohledem na to můžete kdykoli odříznout list aloe (co nejblíže ke stonku) a šťavnatý konec otřít o spáleniny nebo bolavé místo," doporučuje Mayo Foundation for Medical Education and Research ve svých zdravotních programech.

Někteří lidé také rádi používají šťávu z aloe vera jako kondicionér na vlasy či odstraňovač make-upu. I když neexistuje záruka, že to bude fungovat stejně dobře jako u vašich oblíbených produktů, můžete získat více šťávy podélným rozřezáním hrotu listu a vytažením jeho obsahu lžící. Dále čtěte: Jak zabránit beruškám v náletech na váš domov.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47