Pokud nechcete, aby vám ve skleníku odumřely rostliny, je nutné jej zastínit. Jde to několika způsoby

 Zahrada 
23. června 2021 07:40 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Úrodu ve skleníku můžete mít i celoročně Depositphotos
Pokud máte na zahradě skleník, budete muset v létě zvážit jeho zastínění. Může vám to totiž zachránit plodiny, které uvnitř pěstujete.

V létě může být teplota ve skleníku vyšší až o 15 stupňů Celsia oproti teplotě vzduchu mimo skleník. Při letních teplotách pohybujících se okolo 35 stupňů Celsia to může mít tristní dopady na vše, co ve skleníku pěstujete. 

Zastínění skleníku není žádný rozmar

Velké teplo může rostliny ve skleníku spálit, rostliny rychleji vadnou a jsou ve stresu. Rostliny v nezastíněném skleníku je nutné častěji kontrolovat. To, že je zastínění skutečně potřeba, poznáte podle načervenalého a nažloutlého zbarvení listů, uvadání listů a zpomalení růstu. V zastíněném skleníku dojde k rychlé nápravě.

Ideální je, když na zastínění skleníku myslíte už při jeho výstavbě, ušetříte si tak starosti. Ovlivní to váš výběr materiálu, z něhož bude skleník postaven. Na trhu jsou již takové materiály, které dokáží světlo dobře rozptýlit. Můžete si vybrat ze speciálních fólií, skel a desek z polykarbonátu. U skleníků postavených z materiálů, které světlo nerozptylují se musíte spolehnout na přídavné zastínění skleníku.

Jak to funguje

Zastiňovací fólie se přehazuje zvenčí přes střechu skleníku a upevňuje se ke speciálním držákům. Jde o levné a efektivní řešení. Další levnou a jednoduchou možností jsou rákosové nebo bambusové rohože. Mnohem dražší a náročnější jsou speciální stínidla na kolejnicích, která jsou vysoce odolná vůči rozmarům počasí. K dalšímu poměrně efektivnímu řešení zastínění skleníku je škrobový nátěr. Ten skleník dokáže chránit před sluncem až 4 roky. Škrobový nátěr vyrobíte svařením škrobu na prádlo, které se na skla skleníku natře z vnější strany. Speciální stínicí barvy prodávají zahradní centra.

Zastínění skleníku rostlinami

Výborným řešením je výsadba určitých rostlin. Tyto rostliny ochrání vše ostatní ve skleníku před prudkým sluncem, ale zvýší i vlhkost. Jde o velmi rozumné řešení. Do studených skleníků je vhodné k zastínění použít vinnou révu, kterou je nutné pravidelně prořezávat. Do temperovaných skleníků se hodí mandevila, dipladenia a voskovka. Do teplého skleníku je vhodné zasadit blahokeře a klerodendrumy. Dále čtěte: Jak vypuďit ze zahrady krtonožku. Obávaného škůdce, který likviduje úrodu a neuvěřitelně rychle se množí.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod