Renovace nábytku pomocí látek. Vytvořte originální dílo, které zaujme každou návštěvu

 Ostatní 
29. července 2021 16:48 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Omrzela vás bílá? Upravte si kuchyňskou linku po svém Depositphotos
Omrzelo vás barevné provedení vaší kuchyňské linky? Chtěli byste zrenovovat staré skříně, noční stolky, komody nebo židle? Dodat jim styl a nadčasovou eleganci můžete například pomocí látek, které máte doma nebo si koupíte dle vaší libosti.

Tento postup je jedním z nejrychlejších, ale také to chce trochu šikovnosti a trpělivosti. Odměnou vám bude originální dílo, které jistě zaujme každou návštěvu.

Jak vybrat látku

Není to tak jednoduché jako otevřít skříň, popadnout první látku, která vám přebývá, a pustit se do práce. Určitě si to chce proměřit nábytek, který hodláte oživit, abyste měli představu, kolik látky budete zhruba potřebovat. Podle toho si zkontrolujte domácí zbytky nebo si kupte potřebné množství. Počítejte s nějakým přesahem. Látka by neměla být příliš tenká, jinak by pod ní prosvítal původní motiv. Neměla by také být potrhaná či jinak poškozená. Není vhodné froté, naopak se osvědčil flanel nebo bavlněné povlečení.

Přípravné práce

Nejprve je vhodné zbavit nábytek prachu, skvrn od nápojů, vosku od svící a dalších nečistot. Můžete jej také lehce přesmirkovat jemným smirkovým papírem. Odšroubujte případné úchyty. Velmi doporučujeme vyzkoušet si postup na nepotřebném kusu dřeva, protože se s látkou pracuje o dost jinak než s tapetami. Látka není tak pevná a kroutí se, navíc je pružná, natahuje se a smršťuje. Čtěte také: Vědci našli svatý grál mezi bateriemi. Elektromobily se nabijí už za 10 minut.

Jaké lepidlo použít

Odměřte si látku a nastříhejte podle velikosti nábytku. Vždy počítejte se zahnutím či překrytím. Také byste měli mít na paměti navazování vzorů, ke kterému dojde například u dvoudveřové skříně. Polepit můžete jen části nábytku, například čela šuplíků, samotnou skříňku třeba natřete akrylovou barvou. Na lepení látek se nám osvědčil ředěný chemopren nanesený v tenké vrstvě. Důležité je právě nanesení tenké vrstvy, aby lepidlo přes látku neprosáklo a nezatvrdlo na ní v nevzhledných mapách. Další vhodnou alternativou je lepidlo ve spreji.

Údržba zrenovovaného nábytku

Po nalepení látky, které provádějte pomalu a pečlivě, naneste na látku ještě jednu tenkou vrstvu lepidla. Lepení můžete ještě na místech, nejlépe kde to nebude vidět, pojistit sponkovačkou. Takto zrenovovaný nábytek můžete prachu zbavovat vysavačem. Budete-li se chtít připravit na případné „nehody“ od vylitých nápojů, můžete nábytek přelakovat a následně čistit vlhkou kuchyňskou houbičkou.

Zdroj info: everydayhealth.com.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47