Účinnou zbraň proti mšicím si vyrobíte snadno z rajčatových listů

 Zahrada 
27. července 2021 08:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rajčatové listy je škoda vyhodit Pixabay
Zaštipujete rajčata? Dobře děláte. Ale chybujete, pokud vyhazujete listy. Ty mohou totiž posloužit jako ochrana proti škůdcům.

Zaštipování rajčat má své důvody. Díky tomu můžete získat větší a kvalitnější úrodu. Není to nic složitého. Stačí rukou vylomit boční výhon, který se objeví za listem. Díky tomu se k plodům dostane více slunečního světla, což vede k jejich snadnějšímu dozrávání. Současně je rostlina více chráněna před napadením plísněmi či houbami, které mají rády vlhké prostředí, a zbytečně se nevysiluje. Nicméně zaštipnuté stonky a listy můžete ještě dále vyžít v boji proti mšicím. 

Nenáviděné mšice 

Mšice patří k nejčastějším a nejobtížnějším škůdcům. Rostlinám škodí tím, že vysávají šťávu z listů stromů, keřů i dalších květin. Nejčastěji si smlsnou na mladých částech rostlin, které jsou nejšťavnatější. Jejich řádění nakonec může skončit až úhynem rostliny. Proto je potřeba proti nim zasáhnout skutečně včas.

Využijte sílu přírody

Spousta lidí utrácí každým rokem stovky korun za drahé postřiky. Přitom mnohdy stačí využít sílu přírody, protože i zde se najde celá řada velmi účinných prostředků proti škůdcům i plísním. A to se týká také rajčat. Jejich listy totiž obsahují alkaloidy, které účinně hubí škodlivý hmyz, mšice nevyjímaje. Příprava takového postřiku je navíc velice jednoduchá. 

Potřebujete

  • 80 g nasekaných listů z rajčat
  • 1 litr vody
  • trochu mýdla
  • láhev s postřikovačem

Postup

Nasekané listy namočte přes noc do 1 litru vody. Ráno výluh sceďte, nalijte do láhve, přidejte trochu mýdla a můžete začít používat. Tento snadný postřik je velice účinný na zahradní i pokojové rostliny. 

Tip na závěr

Mšice můžete zkusit odpudit ještě dříve, než napadnou vaše rostliny. Jednoduše do květináče zapíchněte sirku. Síra, z níž jsou vyrobeny hlavičky sirek, totiž mšicím opravdu nevoní, takže se takové rostlině vyhnou. Proti mšicím jsou účinné také vosičky, o nichž jsme psali zde.

Zdroj info:www.thespruce.com, luv2garden.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008