Pokud se chcete se zbavit nadobro komárů na své zahradě, pořiďte si vážku. Stačí jen vysázet ty správné rostliny

 Zahrada 
30. července 2021 10:03 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vážky dokáží za den spořádat až sto komárů Pixabay
Jak na komáry na zahradě? Pořiďte si na ně vážku. Stačí jen vysázet ty správné rostliny a tento užitečný hmyz přilákáte.

Komár dokáže člověku pěkně znepříjemnit život, a to nejenom v noci. Doma si s tímto obtížným hmyzem poradíte poměrně snadno. Ale venku na zahradě to bývá problém, který ne vždy pomůžou vyřešit repelenty. Proto nejlepším způsobem, jak se komárů zbavit, je pořídit proti nim biologickou zbraň - obyčejnou vážku. Jeden jediný tvor totiž dokáže spořádat až sto komárů za den, a to včetně larev. A to je hodně dobrý důvod, proč tento užitečný hmyz přilákat na svou zahradu a hýčkat si jej tam. Tyto rostliny vám pomohou.

Třapatka srstnatá 

Tato rostlina dokáže přilákat vážky, ale především ozdobí vaši zahradu krásnými velkými žlutými květy a oranžovožlutým okem. Třapatka má ráda slunná místa s dobře propustným substrátem. Rostlina vyžaduje pravidelnou zálivku a jednou či dvakrát týdně ji dopřejte také hnojivo pro balkonové rostliny. 

Klejicha

Až metr vysoká trvalka klejicha v druhé půli léta krásně kvete bílými a růžovými květy, přičemž květenství poskytují potravu nejen včelám, čmelákům a motýlům, ale můžeme jím ozdobit i saláty, nápoje či dezerty. Jedlé a chutné jsou i mladé výhonky a vrcholky prýtů, ovšem pouze po tepelné úpravě. Pokud je vložíme do studené vody, krátce povaříme a poté propláchneme, odstraníme mléko, které působí dráždivě a je ve větším množství toxické. Vzhledem k tomu, že jde o trvalku, dokáže přečkat i zimu. Klejicha má ráda slunečné a vlhké stanoviště, ale zvládně i polostín.

Sadec nachový 

K další vytrvalé bylince patří i sadec nachový, který dokáže při správné péči vyrůst až do výšky 120 cm. Jde o vysokou impozantní trvalku s tuhými vzpřímenými nápadně nachovými lodyhami se zubatými zelenými listy, které také někdy mívají nachový nádech a velmi příjemně voní. Sadec si nejvíce hoví na vlhkých místech v podmáčených zahradách a okrajích vodních toků.

Vodní rostliny 

Nalákat vážky můžete na zahradu také pomocí vodních rostlin. Kromě leknínu si můžete pořídit na jezírko třeba šípatku širolistou. Jde o nenáročnou rosltinu, která dorůstá do výšky až 45 cm. Má dlouhé listy, které vytvářejí přízemní růžici. Kvete od června do září bílými korunními lístky. Další vodní kráskou je zákruticha, která dokáže vytvořit spletenec listů pod hladinou. Jde o nenáročnou rostlinu, která se hodí také pro začínající akvaristy. Pokud si hodláte zařídit akvárium, je potřeba vyvarovat se základních chyb, o nichž jsme psali zde.

Zdoj info: www.miraclegro.com, insteading.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod