Léčivé účinky chilli papriček využívali už starověcí Řekové. Navíc pomáhají při hubnutí!

Výtažky z chilli papriček zrychlují metabolismus
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
19. února 2017 11:21 / Shutterstock
  20   5
Jazyk máte jako v plamenech, slzení z očí nemůžete zastavit... Léčivé účinky chilli papriček využívali už před šesti tisíci lety starověcí Řekové. Víte, co všechno dokážou?

Obsahují proteiny

Když si dopřejete chilli s fazolemi, pak dostanete váš organismus pořádnou dávku zdravých bílkovin. A pokud jste vegetariánka, určitě to oceníte.

Obsahují vlákninu

Chilli papričky jsou výborným zdrojem vlákniny, která zpomaluje rychlost, s jakou se cukr vstřebává do těla. Proto jsou chilli papričky dobré i pro diabetiky – jak ukázala studie uveřejněná v časopise American Journal of Clinical Nutrition, chilli snižuje množství inzulinu v těle po jídle až o 60%. Za to prý může kapsaicin, látka obsažená v chilli, která reguluje množství inzulinu.

Mají hodně vitaminu C a A

Klasické papriky, ale i chilli papričky jsou výborným zdrojem vitaminu C, který zejména teď v zimě hodně potřebujeme. Zlepšuje váš imunitní systém, a působí tedy jako prevence před řadou onemocnění. Kromě "céčka" mají i hodně beta-karotenu, který je nezbytný pro zdraví sliznic, močových cest apod. Chilli papričky poskytnou asi 6% denní doporučené hodnoty vitaminu C a více než 10% vitaminu A.

Železo

Obsah železa je v chilli poměrně vysoký, a je tedy skvělým pomocníkem zejména tehdy, pokud trpíte například anemií. Rozhodně byste měla chilli zařadit do jídelníčku, zvláště když nejíte maso.

Pomáhají při hubnutí

Jedna pálivá paprička denně a uvidíte, jak se bude vaše postava měnit k lepšímu. Chilli obsahuje látky, které zrychlují metabolismus tím, že vám zvýší teplotu.

Snižují chutě na sladkosti

Díky pravidelné konzumaci chilli se zbavíte i chutí na sladké a tučné potraviny. Kromě toho má chilli málo kalorií, takže se nemusíte obávat, že byste přibrala. A klidně postačí, když si budete přidávat rozemleté chilli do jiných jídel.

Snižují cholesterol

Chilli papričky chrání před hromaděním "špatného" cholesterolu v krvi. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém. Kromě snižování cholesterolu také zvyšují schopnost těla rozpouštět fibrin, látku potřebnou k tvorbě krevních sraženin. Konzumací pálivé papriky také snižujete riziko vzniku aterosklerózy. V zemích, kde se chilli používá nadmíru, mají lidé mnohem méně srdečních infarktů, mrtvice a plicní embolie.

Chrání před vznikem vředů

Kanadský gastroenterolog Khursheed Jeejeebhoy potvrzuje, že rozhodně neplatí, že by kořeněná jídla měla špatný vliv na žaludek. Naopak – chilli snižuje produkci žaludeční kyseliny, snižuje riziko žaludečních vředů o 53%, a dokonce pomáhá v boji s rakovinou tlustého střeva. Jak říká dr. Jeejeebhoy, nejlepší lék na pálení je vybudovat si toleranci.

Zlepšují náladu

Je to tak – konzumace chilli zvyšuje produkci endorfinů a také hladinu serotoninu. To jsou hormony, které se podílejí na našem pocitu štěstí.

Zlepšují spánek

Pilotní studie provedená v Tasmánii ukazuje, že lidé, kteří jedí chilli pravidelně, mají mnohem lepší kvalitu spánku.

📷
2
fotografie
◼ redakce hobby / inStory.cz
Kam dál?
Plesová sezóna je tady! Pomáháme s výběrem vhodných bot.
Nevíte, co koupit dítěti na Vánoce?
Jednoduché a chutné tiramisu! A bez vajíček!
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Vzduchem chlazený šestiválec Porsche dává neuvěřitelný výkon!

Věda & Vesmír

NASA se příští rok přiblíží ohnivému peklu! Chystá se na náročnou cestu ke Slunci

Bydlení

Máte doma jedlou sodu? Vyrobte si tyto účinné čistící tablety!