Tenhle recept si zamilujete! Rychlý a nadýchaný perník, který zvládne každý!
Ostatní
15. října 2016 13:02
/
Ema Maxová
📷
1 fotografie v galerii
Tenhle perník má ten nejjednodušší postup! / Internet
Milujete sladký perník a mohli byste ho snídat každý den? Pak jsme se vám dnes trefili do chuti. Zkuste tento čokoládový perník s polevou, který si zamilujete.
Nejnovější
Ingredience:
350 g polohrubá mouka
250 g krupicového cukru
1 kefír
1 prášek do perníku
4 polévkové lžíce kvalitního hořkého kakaa
1 dcl oleje
čokoládová nebo citrónová poleva
čokoláda, ořechy
Postup:
Tenhle perník má ten nejlepší postup! Prostě smícháte všechny suroviny dohromady. Na postupu nijak extra nezáleží. Pokud byste ale přece jen nějaký postup chtěli, tak postupujte takto:
Předehřejte si troubu na 180 stupňů. Smíchejte mouku, cukr, kakao, prášek do perníku, přidejte kefír a olej a vše dobře promíchejte. V libovolné části přidejte nasekané ořechy nebo čokoládu, případně obojí. Míchejte tak dlouho, dokud v těstě nebudou hrudky.
Nalijte na vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech nebo na plech do kterého vložíte pečící papír. Pečte 20 minut a potom zeslabte na 150 stupňů a pečte dalších 10 minut. Perník je hotový, jakmile začne odbíhat od pekáče. Zkuste píchnout doprostřed špejlí a pokud se těsto na špejli nelepí, máte hotovo!
Čokoládovou nebo citrónovou polevu buď koupíte nebo uděláte domácí. Gumovou stěrkou natřete polevu na ještě teplý perník a pokud zvolíte čokoládovou polevu můžete posypat dle chuti ořechy nebo strouhaným kokosem.
TIP na čokoládovou polevu:
70 gramů hořké čokolády
Trocha mléka nebo smetany
Čokoládu a smetanu rozpustíte dohromady v hrnci, mléko přiléváte podle potřeby - podle toho, jak chcete polevu hustou.
TIP na citrónovou polevu:
1 lžíce horké vody
100 g cukru moučka
1 lžíce citronové šťávy
Vodu s citronovou šťávu nalijeme do misky a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Před přimícháním cukr prosejeme. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
Citronovou polevu můžeme mazat na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.
Kdo si hlídáte kalorie, můžete ubrat až 80 g cukru, nebo část nahradit nastrouhanými jablky a až 30 ml oleje.
Kam dál?