Sušené ovoce, skvělý zimní pamlsek

Sušené ovoce skladujeme v plátených sáčcích nebo v pevně zavíčkovaných sklenicích.
 Ostatní 
16. října 2014 05:56 / Kelly Orchard
  0   0
Možná nemáte vlastní úrodu jablek, hrušek a švestek, ale soused neví co s nimi. Nebo si za pár korun koupíte několik kilo výborného českého ovoce na některém venkovském podzimním trhu. Nadělejte si zásoby mlsání na zimní večery, je to zdravější a lahodnější než slané pochutiny.

Krásné české slovo křížala se z běžného solovníku skoro vytratilo, ale rozhídně stojí zato ho do něj zase vrátit. Zvlášť když dnes máme k dispozici moderní kuchyňské pomocníky, mezi kterými má sušička na ovoce, zeleninu, houby či bylinky své čestné místo.

Právě se sušičkou je to velice snadné. Jablka a hrušky zbyvíme jadřinců a nakrájíme na asi pět milimetrů silné plátky. Můžeme je oloupat, ale zbavujeme se tím spousty vitaminů, které jsou ukryté právě ve slupce a těsně pod ní. Švestky je lepší vypeckovat – přitom totiž také odhalíme, jestli některá není červivá. Nejlépe je každou švestkou podélně dokola nakrojit, rozdělit na dvě poloviny. Pecku tak snadno odstraníme a navíc se budou půlky lépe sušit než celé švestky.

Máme-li praktickou sušičku, stačí ovoce rozložit na jednotlivá síta a spustit sušení na maximálně 40 °C. Tak si ovoce zachová většinu vitaminů, ale také barvu, křížaly budou vzhledné. Jablka a hrušky budou samozřejmě usušené o něco dříve než švestky, ve kterých je více vody. Nasušit si ale můžete také exotické ovoce - kostičky ananasu, plátky kiwi nebo banánů.

Podařilo se vám koupit levná rajská jablíčka a teď nějak nevíte, co s nimi? Sušená rajčata jsou lahůdka. Malá můžeme sušit celá, větší nakrájíme na měsíčky. A opět sušíme v oblíbené sušičce nebo na plechu v horkovzdušné troubě. U té musíme nechat pootevřená dvířka, aby vlhkost rychleji z trouby odcházela a ovoce se nesušilo příliš dlouho – čím rychleji se nám ho podaří usušit, tím bude nejen zdravější, ale také chutnější, udrží si vůni a chuť čerstvého.

Sušená rajská jablíčka můžeme pak naložit do kvalitního oleje – olivového, ale klidně i do jednodruhového řepkového. Můžeme přidat trochu sušené bazalky, špetku skořice nebo hřebíček – rajčata získají další nové příchutě.

Křízaly z jablek, hrušek a švestek jsou výbornéí jako samostatná pochutina, ale hodí se i do zimních nákypů. Sušená rajčata naložený v oleji jsou vynikají doi těstovin, rizota nebo v kombinaci s listy ledového salátu.
◼ redakce hobby / inStory.cz
Kam dál?
Jak připravit novoroční čočku
Kam umístit včelí úly
Blíží se Dušičky, vytvořte vlastní věnec, kterým ozdobíte hrob vašim blízkým
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Nejvíce druhů opic na světě, nejkrásnější pláž, nejvyšší tobogán. Objevte zemi plnou unikátů

Věda & Vesmír

Největší díra v zemi, jakou kdy člověk vyhloubil. Hloubka je to opravdu impozantní

Bydlení

Jídlo venku lze před dotěrným hmyzem ochránit pomocí hezké i praktické vychytávky