Jak připravit novoroční čočku

Novoroční čočka.
 Ostatní 
31. prosince 2016 18:10 / Internet
  36   0
Jak mít příští rok peněz jako šlupek? Jedním z životních receptů je i konzumace novoroční čočky! Jak ji připravit, abyste si na ní maximálně pochutnali?

Na Nový rok obědvejte čočku - nosí peníze!

Ingredience

350 g čočky (hnědé nebo zelené), 3 lžíce oleje nebo 1,5 lžíce sádla či másla, 20 g cibule, najemno nasekané, 25 g hladké mouky, cca 175 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru, 1 malý bobkový list, špetka tymiánu, sůl a čerstvě mletý pepř, jemný ocet nebo citronová šťáva podle chuti
K podávání
uzené maso nebo ježci z dobrých špekáčků nebo klobásy, případně volská oka, opečená cibulka a kyselá okurka

Příprava jídla

1 Čočku přeberte, propláchněte ve studené vodě a na dvě až čtyři hodiny namočte do studené vody.

2 Nasáklou čočku slijte. Zalijte ji novou vodou (nejlépe svařenou a vychladlou dovlažna) tak, aby čočka nebyla zcela ponořená. Zakryjte pokličkou a uvařte doměkka; trvá to cca tři čtvrtě hodiny až hodinu.

3 Na tuku v rendlíku opečte cibuli a mouku tak, abyste získali jíšku světle zlatavé barvy. Postupně za stálého míchání zalijte vývarem, rozmíchejte a přiveďte k varu. Přidejte bobkový list a tymián. Deset minut povařte, pak vyjměte bobkový list a vsypte uvařenou čočku. Chuť dolaďte octem nebo citronovou šťávou, osolte, opepřete a ještě chvilku povařte.

4 Na Nový rok se čočka tradičně podává s uzeným masem nebo uzeninou, ale dát si ji můžete s čímkoli, na co máte chuť. Na stůl můžete navíc dát ještě čerstvý chléb.

Marie Popelková | inStory.cz
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Další slavá česká herečka si musí hlídat srdce, jinak může být průšvih!

Zprávy

Překvapivý průzkum. Jakého kandidáta volí francouzská policie?

Bydlení

Proměňte své bydlení s tapetami. Vyrábí se z různých materiálů a s pestrou škálou vzorů