Skvělé recepty z vodnice. Musíte zkusit!

Vodnice se vrací. Naučte se z ní vařit.
📷
Další 2 fotografie v galerii
 Ostatní 
22. února 2017 09:55 / Shutterstock
  0   0
Vodnice je plodina z čeledi brukvovitých. Dříve se konzumovala ve velkém, pak se na ní zapomnělo. Dnes se její sláva vrací. Je levná, nenáročná, zdravá a dobře chutná.

Výhody vodnice

Vodnice je složena asi z 90% z vody. Zbytek tvoří vláknina, sacharidy a různé vitamíny či minerály. Už toto složení napovídá, že je velmi zdravá a lehká. Hodí se při různých redukčních dietách. Působí močopudně, zklidňuje nervy, stimuluje srdeční činnost. Nevhodná je pro lidi se zánětem žlučníku. Jinak má ovšem i antibakteriální účinky. Rychle roste. Od výsevu ke sklizni to trvá asi šest týdnů a sázet můžete prakticky po celou sezónu. Vyroste vám i v truhlíku za oknem.

Vodnice jako brambory

Nejběžnější použití vodnice bylo v minulosti a je často i dnes její vaření podobně jako se vaří brambory. Oloupnutou a pokrájenou vodnici zalijeme vodou, posolíme, pokmínujeme a vaříme do měkka. Zalijeme rozpuštěným máslem a posypeme zelenými bylinkami.

Z vodnice můžeme také připravit kaši. Uvařenou vodnici rozšťoucháme, přidáme smetanu nebo mléko, trochu másla a dobře promícháme. Můžeme též kombinovat s brambory.

Vodnice syrová

Vodnici si můžete dát i zasyrova. Mladé bulvy nemusíte ani loupat, stačí dobře omýt. Chutí se podobá ředkvičce a kedlubně. Můžete ji také nastrouhat samotnou nebo třeba s okurkou a udělat skvělý salát přidáním zakysané smetany a zelených bylinek.

Vodnice jako zelí

Pokud máte rádi kedlubnové zelí, budete milovat i zelí z vodnice. Bulvy oloupejte, nastrouhejte nahrubo, zakápněte citronovou šťávou. Osmahněte cibulku, přidejte vodnici, osolte, pokmínujte, podlijte a duste. Pokud budete chtít, můžete výsledek zahustit, ale zdravější je pochopitelně bez mouky.

Polévka z vodnice

Poduste vodnici, osmahněte cibulku, rozmixujte. Dochuťte. Můžete přidat trochu smetany pro zjemnění. Také lze dusit společně s dalšími druhy zeleniny. Někteří milují přidat mletý zázvor, jiní raději polévku řádně opepří.

Zapečená vodnice s masem

V tomto receptu je vhodné nakombinovat vodnici s dalšími druhy zeleniny. Do zapékací mísy tak můžeme položit brambory, vodnici, mrkev a různé další druhy zeleniny, která máme doma. Mezi zeleninu umístíme maso. Osolíme, přidáme nadrcený česnek, pepř a zalijeme smetanou. Pečeme zhruba hodinu.

Bronislava Silná | inStory.cz
Kam dál?
Japonská tradice barvení látek formou Shibori
Návod, jak správně pečovat o klimatizaci v autě
Kuskus 3x jinak
Komentáře
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

tech

Miliony dolarů shořely v atmosféře. Chyba, která v kosmonautice nemá obdoby

Věda & Vesmír

Pánská rýmička aneb proč si muži na nemoc stěžují častěji než ženy

Bydlení

Úžasně léčivý zázvor je velmi snadné pěstovat i doma v obýváku