Začněte používat 3D tiskárnu

 Dílna 
21. září 2017 05:19 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Dnes není problém vytisknout různé objekty doslova na počkání. I doma! Shutterstock
Pokud patříte mezi osoby, které mají potřebu stále něco vyrábět, opravovat a zkoumat a současně se nebojíte moderních technologií, zkuste 3D tisk.

3D tisk je dostupný

V minulosti stály 3D tiskárny desetitisícové částky, takže bylo jasné, že si takovou věc každý do soukromé dílny nepořídí. V dnešní době na českém trhu zakoupíte některé modely už kolem 7 tisíc, a pokud vám nedělá potíže nákup z Číny, dostanete si u stavebnice i na 3 tisíce. Struny s materiálem jsou běžně dostupné.

Stavebnici nebo hotovou tiskárnu?

Tato otázka je samozřejmě důležitá, ale pokud jste dostatečně zruční, můžete si troufnout pořídit stavebnici a ušetřit nemalé prostředky. Složitější části jsou stejně již hotové. Jde vlastně o to propojit elektroniku kabely a sešroubovat mechanické díly. Obyčejně dostanete v balení i potřebné nástroje, takže jediným rizikem může být nejasný návod z Asie. Zde ale pomůže internet a diskuse dalších uživatelů. Doporučujeme sledovat recenze na webu a podle nich vybrat příslušný výrobek.

Jaké parametry sledovat

Je jasné, že levnější 3D tiskárny nebudou mít tak precizní tisk, jako tiskárny dražší. Průměr trysky u levných strojů bývá kolem 0,4 mm a tloušťka vrstvy pak 0,1 – 0,4 mm. Někdy je ale i u dražších modelů vybavení velmi podobné.

Hodně důležitý parametr je velikost tisknutelného objektu. Dnes se i u levných tiskáren dostanete k rozměrům přes 20 cm na každou stranu.

Zajímavé též může být to, jaké materiály lze používat. Příjemné je, že dnes už existují i tzv. wood struny, které mají v plastu příměsi dřevěných pilin a výrobky lépe připomínají dřevo.

Co lze vyrábět?

Tisknout můžete ledacos. Od drobných i větších součástek a náhradních dílů přes nádobky, krabičky, prostorová písmena, figurky, ozdoby. Projektovat můžete buď sami pomocí příslušného softwaru, nebo si můžete i podklady stáhnout na internetu a využít již zásobárnu projektů, které jsou připraveny. Vytisknout můžete třeba i základ budoucího elektromotoru, generátoru či další výrobky, které se stanou součástí složitějších celků.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve