Z podzimního listí lze vykouzlit nádherné dekorace

 Dílna 
10. října 2017 07:55 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Barevné podzimní listí se hodí například k výrobě věnců. Internet
Listy stromů hýří na podzim snad všemi barvami. Je proto škoda nevyužít je k dekoraci. Vytvořit lze spoustu krásných věcí - svícen, světelný řetěz, závěsnou ozdobu i věnec na dveře. Záleží jen na vaší fantazii.

Podzimní věnec z listí vypadá nádherně, vyrobit ho zvládne snad každý. Připravili jsme pro vás hned dva návody, jak na to.

Lepený podzimní věnec

Na tuto dekoraci budete potřebovat korpus na věnec, tavící pistoli, listí a další přírodniny, které najdete v lese, například šišky, různé větvičky, kůru ze stromů, žaludy, šípky a podobně.

Nejdříve na korpus přilepte několik větviček s lístky. Postupně přidávejte další přírodní materiály. Jednotlivé lístky pomocí tavné pistole lepte tak, aby příliš moc netrčely do stran.

Drátkovaný věnec z listí

Věnec z listí ale můžete vyrobit i jinak, a to bez použití tavné pistole.. V tomto případě budete potřebovat drátek silný 0,3 mm pro obmotávání, pro vytvoření očka můžeme použít tentýž, nebo silnější 0,5 až 0,8 mm, nůžky a štípací kleště na stříhání drátu a konců listí, polystyrenový kroužek na věnce, popř. vrbové proutky či pedig, z nichž si potom základ věnce vyrobíre (stejně lze použít i slámu) a různobarevné listí. To by nemělo být úplně přeschlé. Nejlépe se pracuje s javorovými listy. Věnec je krásný jen z listí, pokud vám ale bude připadat fádní, můžete ho nakonec ještě dozdobit plátky sušeného ovoce, šípky, kaštany nebo žaludy.

Jako korpus použijte buď koupený polystyrenový věneček, nebo si ho vyrobte stočením proutků, které omotáte drátem. Skvěle se na korpus hodí pedig. Můžete si proutky splést podobně jako cop nebo jen omotat drátem. Velikost korpusu záleží na nás, jen počítejte s tím, že na menší obvod je vhodnější použít drobnější listí. Konce máte svázané a nyní celý věneček obtočte drátkem kolem dokola. Nemusíte příliš hustě, jen drátem mírně zpevněte po obvodu. Stejným principem lze vytvořit korpus i ze slámy nebo už zmiňovaného pedigu. Pokud plánujete věneček zavěsit, ze silnějšího drátu si vytvořte očko a konce drátu opět několikrát otočte okolo korpusu.

Když máte korpus připravenný, vemte si asi pět listů různé velikosti a barvy a pokládejte je na sebe od největšího po nejmenší. Pak jeden konec nového kusu drátku několikerým omotáním připevněte na základ věnce tak, aby se drátek neposunoval nebo neuvolnil. Připravenou kytičku z listí přiložte na korpus a dvojím omotáním připevněte k základu. Postupně utahujte, ať listí nevypadne. Postup stále opakujte a jakmile máte téměř celý věneček zaplněný listím, první skupinku listů nadzvedněte a přiložte poslední hromádku lístečků (spíše drobnějších). Pak dlouhé konce stonků ustřihněte a drátkem obmotejte. Konec drátku "zapošijte" několikerým obmotáním o sebe (podobně jako byste ukončovali šití). Nakonec můžete věnec dozdobit dalšími přírodninami. 

Tipy: Většinou listy ještě nejsou úplně suché a jak budou postupně usychat, listí se ještě trošku zkroutí, což bude vypadat ještě lépe. Pokud věnec neumístíte na přímé denní světo, vydrží vám po celý rok.

Další inspirativní nápady na dekorace z listí najdete ve fotogalerii.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve