Přetvořit obyčejný lustr v designový kousek není nic složitého

 Dílna 
20. října 2017 10:13 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
K výrobě vlastního lustru budete potřebovat kabel, objímku a stropnici. Vše je možné koupit v rozličných materiálech, tvarech i barvách. Pixabay
Z obyčejného lustru si můžete doslova za pár korun vytvořit originální designový kousek. Stačí si pořídit zajímavé stropnice, textiní kabely a objímky a můžete se do toho směle pustit.

Než se pustíte do výroby svého vlastního designového svítidla, měli byste vědět pár drobností. Například, že se u objímek standardně používají dva druhy závitů - menší E14 a větší E27. Rozměr objímky je důležitý, protože podle něj pak do světla kupujete žárovky. Podle vašeho vkusu si můžete pořídit objímky plastové, kovové i keramické.

Důležitou součástí budoucího výrobku tvoří také kabel. Modernější textilní i plastové kabely lze koupit v mnoha barvách. Ptejte se i v obchodě, obvykle nabízejí více variant. Výběr kabelu nepodceňujte, má totiž nejen praktickou, ale dnes už i estetickou funkci.

Stropnice někdo může znát i pod názvem krytka, montura nebo baldachýn. Oproti dřívější době se rozšířila tvarová nabídka kalíšků, které kryjí napojení kabelu svítidla do vývodu elektřiny. Stejně tak můžete vybírat z mnoha barevných variant a krom plastových snadno koupíte i kovové stropnice.

Správně světlo smontovat vyžaduje pár základních elektrikářských znalostí. Pokud se toho bojíte, poproste o pomoc řemeslníka, pro kterého bude propojení jednotlivých součástí doslova hračka. Navíc tuhle službu nabízejí i některé obchody. Obvykle to je ale podmíněno tím, že u nich pořídíte všechny komponenty naráz.

Zajímavé nápady

Do výroby vlastního lustru můžete vložit svoji fantazii a pohrát si s kreativitou. Pokud se rozhodnete si lustr vyrobit sami, tak nejen ušetříte, ale ještě si ho vytvoříte přesně v takové barvě a velikosti, jaké chcete.

Místo stínítka lze použít prakticky cokoliv. Zajímavě vypadá i obyčejná plechovka natřená barvou, zavařovací sklenice nebo uříznutá půlka glóbusu. Záleží jen na vaší fantazii. Oblíbené jsou také kreativně dozdobené lustry zvané vosí hnízda. Tyto papírové koule přijdou na pár korun a strochou šikovnosti je můžete přetvořit v lustr, který na první pohled bude vypadat jako drahý designový kousek. Stačí jej třeba polepit proužky papíru.

Lustr ze tří věcí

Snadno vyrobíte také lustr z provázků. Budete potřebovat jen tři věci - nafukovací balónek, provázek a lepidlo nebo škrob.

Na nafouknutý balonek namotejte provázek dle výběru (přírodní, barevný, několik různě barevných provázků atd.) Takto namotaný provázek zafixujte pomocí tekutého lepidla, které po ztuhnutí nepůjde vidět, nebo pomocí kuchyňského škrobu. Nechte dostatečně dlouho zaschnout a nakonec balonek praskněte, a svítidlo je na světě.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47