Historickou metodu zdobení nábytku zvládnete i sami. Poradíme, jak na to

 Dílna 
24. října 2017 15:03 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Intarzie je historická metoda zdobení nábytku. Jednodušší vzory zvládne doma vyrobit i šikovný amatér. Internet
Intarzie je historická umělecká technika zdobení nábytku, která má své kořeny již ve starém Egyptě. Jde o zdobení plochy pomocí vkládání různě barevných dýh na dřevěný podklad, čímž vznikají rozličné motivy.

Výroba intarzií je uměleckým řemeslem a obvykle se mu věnují profesionální truhláři a řezbáři, ale také amatéři. Pokud vám tedy nechybí notná dávka trpělivosti, nic vám nebrání v tom, abyste si zkusili nějaké hezké dílko sami vytvořit. Z materiálu budete potřebovat jen dýhu a základní truhlářské nářadí.

Co předchází výrobě

Výchozím materiálem pro výrobu intarzií jsou dřevěné dýhy. Dnes se používají loupané a krájené dýhy o tloušťce nejčastěji 0,6 a 0,8 mm. Pro dosažení výsledného efektu se používají dýhy různých dřevin, díky čemuž se liší svým barevným odstínem. Změnu barvy lze docílit i mořením.

Než se do výroby intarzie pustíte, měli byste mít připravený pečlivý návrh, sestavený model a na škodu nejsou ani vyrobené kartonové šablony pro snadné přenesení na dýhy.

Klíčový je ostrý řez

Zásadním krokem je vyřezávání požadovaných tvarů jednotlivých dílků. K tomu se využívají různé techniky řezby.

Řezání nožem – používají se ostré, různě tvarované řezbářské nože pro výrobu intarzií. Použít lze rovněž klasický odlamovací nožík či skalpel. Při řezání se nesmí na řezací nástroj příliš tlačit, jelikož dochází k odlamování dýhy. Doporučuje se jemnější, několikrát opakovaný řez, který poruší veškerá vlákna.

Řezání ruční pilkou – k řezání dýhy lze rovněž využít mechanické pilky. Oblíbená je takzvaná dýhořezka, což je pilka s jemnými zoubky ve tvaru vajíčka. Kvalitního čistého řezu lze dosáhnou rovněž použitím pilky lupenkové, díky které lze vyřezat i drobné ornamenty zakřivených tvarů.

Řezání elektrickou dekupírkou – v současné době se při výrobě intarzií používají rovněž nástroje elektrické. Příkladem je elektrická dekupírka, pomocí které lze vyřezávat rychle, přesně a rovnoměrně.

Řezání laserem – profesionální firmy, zabývající se moderní intarzií, používají k řezání laser. Díky němu jsou jednotlivé dílky dýhy vyřezané s maximální přesností a zajistí dokonalý výsledek.

Jak na to

Ve chvíli, kdy jsou jednotlivé dílky z několika druhů dýhy přesně vyřezány, je třeba z nich sestavit požadovaný motiv. Dílky musí být vyřezány s maximální přesností, aby se mezi nimi po složení obrazce nevyskytovaly velké mezery. Sestavený obrazec se dočasně spojí pomocí papírové lepicí pásky, která umožní manipulaci s celým dílem.

Výslednou intarzii je třeba přenést na požadovaný podklad – překližku nebo samotný kus nábytku. Pro lepení je vhodné použít klih či epoxidové lepidlo. Nanáší se jen nezbytné množství lepidla, v opačném případě začne prosakovat skrz motiv a jeho čištění bude obtížné. Po nalepení na podklad je třeba intarzii lisovat. Pro ochranu dýhy se obrazec z horní části zakryje novinami a pořádně utáhne pomocí stahováků. Ideální doba lisování intarzie je několik hodin.

Po zaschnutí lepidla a lisování se z intarzie odstraní papírová lepicí páska a přistupuje se k povrchové úpravě. Drobné mezery, vytvořené mezi jednotlivými dílky, se zaplní lepidlem, smíchaným s jemnými pilinami. Přichází fáze broušení, dokud nebude celý povrch jednolitý, hladký a bez hmatatelných výškových rozdílů. Poslední fází výroby intarzie je povrchová úprava lakováním. Tahy štětcem v jednom směru se nanáší nitrocelulózový lak. Po nanesení a zaschnutí několika vrstev se hotové dílo opět přebrousí jemným smirkovým papírem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod