Bytový textil i oblečení můžete snadno vylepšit. Vyzkoušejte metodu savování

 Dílna 
03. listopadu 2017 10:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Jednoduchou metodou savování vykouzlíte třeba krásné prostírání Internet
Už jste slyšeli o savování? Jde o oblíbenou metodu zdobení textilu, při které látku neobarvujete, ale naopak ji odbarvujete. Díky této technice, kterou zvládne snad každý, si můžete vylepšit třeba bytový textil nebo oblečení.

Bytový textil nebo oblečení lze upravit nejrůznějšími způsoby, například je lze pokreslit speciálními barvami, použít batiku, žinylkování nebo právě savování. Výhodou této metody je, že ji zvládne i naprostý výtvarný antitalent a že k práci nebudete potřebovat nic nákladného či špatně dostupného.

K savování vám postačí obyčejné Savo, rozprašovač, žiletky a tvrdý papír, případně samolepící tapeta. A samozřejmě látka, kterou budete zdobit.

Co lze savováním upravit

Prakticky cokoliv, co vás napadne. Fantazii se v tomto ohledu meze nekladou. Nejčastěji se tato metoda využívá k úpravě těchto věcí:

  • povlečení a malé povlaky na polštáře
  • ubrusy a závěsy
  • trička či kalhoty
  • tašky
  • šátky
  • další módní doplňky

Na co si dát pozor

Zřejmě nejdůležitější při výběru toho, co budete chtít upravit, je volba materiálu. Savování byste měli aplikovat pokud možno jen na bavlněné nebo lněné textilie, případně ještě na látky, které obsahují pouze malé procento umělých vláken.

Nepoužívejte příliš silný roztok (někdo ředí stoprocentní Savo v poměru 1:1 s vodou, jiný pak upřednostňuje raději poměr 1:3), jinak se po čase začne ztenčená látka v odbarvených místech trhat a se svým oblíbeným doplňkem se budete muset rozloučit.

Savo je žíravina, takže děti by měly pracovat jen pod vaším dohledem a i dospělý člověk by se měl chránit rukavicemi a pracovat v oblečení, které vám nebude líto případně zničit.

Příprava textilu

Nejlepší výsledek savovaní bývá na tmavém textilu, motiv více vynikne a práce je efektnější. I nové oblečení raději vyperte, abyste jej zbavili chemikálií, kterým může být z výroby napuštěno, a které by mohly ovlivnit výsledek. Textil také před savováním pečlivě vyžehlete, zmačkání způsobí nerovnoměrné obarvení.

Rychlokurz savování

Ze samolepící tapety nebo tvrdého papíru vystřihněte šablonu podle vaší fantazie. Tu položte (přilepte) na textil, roztok Sava nalijte do rozprašovače a opatrně postříkejte předlohu a její okolí tak, aby po několika minutách, kdy šablonu sejmete, zůstal na látce zřetelný obrys.

Pokud upravujete povlečení nebo jinou dvouvrstvou látku, nezapomeňte ji vypodložit kartonem nebo igelitem, aby Savo neprosáklo na druhou stranu.

Na výsledek vyčkejte asi 10 minut, dokud nebude textil suchý. Šablonu před sejmutím dobře osušte starým hadrem a odstraňte spolu s vypodložením či případnými dalšími ochrannými prvky. Látku pak vymáchejte ve studené vodě. Ocet není u savování potřeba.

Textilii začněte používat teprve po tom, co ji vyperete, usušíte a vyžehlíte. Motivy, které jste vytvořili, můžete ještě zvýraznit speciální konturovací barvou na textil.

Pracovat lze ale i bez šablon. Stačí jednoduše látku převázat provázky (podobně jako u vázané batiky) a nepravidelně ji postříkat roztokem. K další bezšablonové metodě budete potřebovat štětec. Ten namočte do připraveného roztoku a na látku požadovaný vzor nakreslete. Takto můžete připravit například ubrusy nebo prostírání ve stylu oblíbeného modrotisku.

Savováním si každopádně doslova za pár minut vytvoříte úchvatné a hlavně originální doplňky. Na takový bytový textil, jaký budete mít vy, totiž stoprocentně nenarazíte v žádné jiné domácnosti.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve