Přemýšlíte o originálním dárku? Vyrobte zajímavou bytovou dekoraci

 Dílna 
20. listopadu 2017 12:44 / Marie Popelková
  0
📷
9 fotografií v galerii
Malování na textil není jen pro profíky, zvládne to i amatér Shutterstock
Pokud si lámete hlavu s tím, čím své blízké obdaříte na Vánoce, máme pro vás jeden zajímavý tip. Jde o malování na textil. Jde o poměrně jednoduchou metodu, jak z obyčejného polštáře, ubrusu nebo prostírání vytvoříte zcela originální kousek.

Malovat na textil lze různými způsoby. Pokud jste výtvarně nadaní, můžete na textil kreslit speciálními barvami nebo fixami stejně jako na plátno či papír. Pokud ale uměleckým talentem moc neoplýváte, použijte raději šablony - buď si pořídíte v obchodě s výtvarnými potřebami už hotové plastové nebo si šablonu můžete vyrobit sami. Na své si ale přijdou i úplní amatéři nebo děti. Těm je určena technika obtisku třeba listí nebo jiných přírodních plodin. Když už budete mít barvy na textil doma, můžete vyzkoušet i japonskou techniku Shibori, o které jsme psali zde.

Ať už zvolít jakoukoliv techniku, budete potřebovat pár věcí:

  • barvy na textil
  • štětec
  • plastovou podložku pod látku
  • kelímek s vodou
  • hadřík
  • pečící papír k zafixování barev

Pro kresbu jsou vhodné kulaté štětce menších velikostí, pro nanášení barvy ve větších plochách se hodí spíše široké štětce nebo molitanové štětce. Tupovací štětec využijete zvláště při nanášení barvy přes šablony. Stejně tak lze barvy na textil nanášet houbičkou. Lahvička s plastovým hrotem se hodí i pro začátečníky, kovový hrot umožní vytvořit velmi precizní a jemné tahy (ovšem čím tenčí hrot, tím jemnější linka a tím jistější ruka je zapotřebí).

Barvy na malování

Většinou jsou barvy na textil na vodní bázi a nejlépe vyniknou na světlém podkladu. Pokud chcete pomalovat tmavší textil, musíte si pořídit speciální krycí druhy barev.

Některé barvy vydrží praní až na 60 °C, barvy s různými efekty (metalické, perleťové atp.) je třeba prát šetrněji (jemné praní max. do 40 °C). Obvykle se dají barvy na textil mezi sebou míchat a ředit vodou. Barev na textil je více druhů - některé se hodí na bavlnu, další na len, jutu, hedvábí nebo syntetický materiál. Pořiďte si proto barvy s ohledem na materiál, který budete dekorovat.

Když budete mít dílo hotové, stačí barvy zafixovat zažehlením nebo zapečením v troubě (např. u dekorování stínítka na lampu, které se nedá jednoduše přežehlit).

Před malováním si pod látku vždy dejte plastovou podložku, aby se vám barva nepropila i na látku, kterou obarvit nechcete (například u polštáře) nebo na stůl, na kterém budete pracovat.

Před samotným malováním je dobré také látku raději vyprat. Zbavíte ji tak impregnace z výroby, která brání přilnutí barvy. Látka se také při praní může srazit. Nepoužívejte ale aviváž. Vypranou látku také vyžehlete.

Malování na textil

Pokud jste zruční, můžete si motiv barvami rovnou nakreslit na látku. Možná i zkušenějším malířům se ale hodí fantomový fix, kterým si předkreslíte motiv.

Nanášejte barvy v co nejtenčí vrstvě, aby se z namalovaného motivu nevytvořila po zaschnutí tvrdá, neohebná plocha. Chcete-li přenést na látku zvolený motiv co nejpřesněji, vytiskněte si jej s důkladně zvýrazněnými obrysy a vložte pod látku.

Pokud chcete trochu experimentovat, můžete látku před malováním trochu navlhčit - barvy se pak budou trochu rozpíjet a vznikne něco jako akvarelový efekt. Pozor ale na to, aby textil nebyl namočený příliš, barvy by se mohly rozředit víc, než snesou.

Šablony na textil

Pokud nejste zrovna Pablo Picasso, pořiďte si šablonu. V obchodech jsou k dostání už hotové plastové nebo z měkké gumy. Je vždy lepší se poohlédnout po flexibilních šablonách, které jsou také samolepicí - dokonale totiž přilnou k podkladu.

Můžete si ale vyrobit i vlastní šablony. Vytvořit je lze z papíru, fólie, samolepicích tapet i tvrdších desek z PVC. Pokud použijete obyčejný papír, je dobré ho na látku upevnit pomocí fixačního spreje, aby vám šablona neklouzala.

Použití je pak velmi snadné - šablonu jednoduše přiložte na zvolený textil a pomocí tupovacího štětce nebo houbičky nanesete pečlivě barvu (nebo barvy). Postupujte od okraje šablony do středu a do barvy namáčejte zlehka jen konce štětin. Vždy je lepší nanést barvu raději ve dvou tenčích vrstvách než v jedné silné.

Plastové šablony před opakovaným použitím vždy umyjte teplou vodou a osušte. Po několika použitích mají tendenci se kroutit. Po skončení práce, omytí a usušení je proto zatižte třeba knihami a nechte je tak vyrovnat.

Barevné obtisky

Pokud chcete do práce zapojit i děti, může vyzkoušet jednoduché obtisky. Stačí si přinést domů zajímavé listy stromů, keřů či rostlin. Pěkně žilnaté nebo členité listy (třeba kapradiny) potřete barvou na textil a na plátno jednoduše obtiskněte. Barvu můžete nanášet na spodní i vrchní stranu listu, ale spodní žilnatější je pak výraznější.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve