Jak doma vytvořit ubrus s tradičním cibulákovým vzorem

 Dílna 
02. prosince 2017 16:47 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cibulákový vzor je mezi lidmi velmi oblíbený Internet
Pokud patříte mezi milovníky cibulákového vzoru, máme pro vás skvělý nápad, jak si doma vytvořit ubrus s tímto dekorem. Možná se necháte inspirovat a uděláte radost sobě nebo svým blízkým. Budete mile překvapeni, jak jednoduché to je.

Modrý cibulákový vzor na bílém porcelánu je klasika, která snad nikdy nezestárne. Pokud chcete, aby váš jídelní servis vypadal opravdu dokonale, vytvořte si pod něj i ubrus s tímto dekorem. Z cibulákového designu se pak budete moci pohledem potěšit i poté, co už dávno sklidíte talíře ze stolu.

Pokud se na ušití ubrusu necítíte, buď jeho výrobu někomu zadejte nebo si pořiďte čistý bílý ubrus dle potřebných rozměrů a doma ho jen opatříte cibulákovým vzorem. Kromě ubrusu budete ještě potřebovat papír se speciální vrstvou (Transfer Paper), která umožní zažehlení dekoru na plátno, fotoaparát a pár talířů s cibulákovým vzorem. Důležitý je také přístup k barevné inkoustové tiskárně. Co se týká speciálního papíru, ten seženete ve výtvarných potřebách.

Nafocení vzoru

Ze všeho nejdříve si vyfoťte talíř s cibulákovým vzorem. V počítači pak obrázek zvětšete nebo zmenšete podle požadované velikosti a složte na formát A4. Vložit tam takto můžete více dekorů najednou.

Pak budete potřebovat inkoustovou tiskárnu. Pokud máte jen laserovou, poptejte se u kamarádů. Pokud byste totiž nažehlovací papír dali do laserové tiskárny, poškodila by se. Nažehlovací papíry jsou k dostání ve velikosti A4 po 10 ks. Podle pokynů výrobce pak stránku vytiskněte.

Úprava nažehlovacího papíru

Nažehlovací papír je bílý, z rubu opatřený kostičkovanou samolepicí fólií, která chrání speciální vrstvu, na kterou budete tisknout. Po přenesení obrázku na látku se odstraní sloupnutím. Před pořízením papíru dejte pozor na jednu maličkost - k dostání je papír určený pro zažehlení na bílý a na barevný podklad. Látku před prací je také vhodné vyprat (bez aviváže) a vyžehlit.

Vytištěný obtisk vystřihněte asi 2 až 3 mm za linií dekoru. Nejprve si dekory na zkoušku rozmístěte po ubruse vzorem nahoru, abyste přesně věděli, kam který vzorek zažehlíte. Pak otočte motivy dekorem dolů a podle pokynů výrobce zažehlete rubovou stranou žehličkou nastavenou na vysokou teplotu. Rozhodně nepracujte na žehlicím prkně, ale raději na větší pevné ploše. Při zažehlování se budete muset o podložku pevně opřít.

Nepoužívejte páru a nejprve si udělejte zkoušku na obyčejném papíře. Pokud zežloutne, teplotu snižte. Než sloupnete ochranný papír, nechte obtisk dokonale vychladnout.

Zafixování vzoru

Čerstvý obtisk vypadá voskově. Je potřeba vše ještě zafixovat, teprve pak se vzor přestane lesknout a změkne. Fixaci provedete tak, že obtisk zakryjete papírem na pečení a povrch přežehlíte.

Údržba hotového ubrusu není nijak složitá. Lze ho prát v pračce na 40 °C bez ždímání i aviváže. Nikdy nežehlete nechráněný povrch obtisků - žehlete po rubu nebo opět přes pečicí papír.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47