Nevyhazujte starý svetr do koše. Vyrobte z něj parádní teplé papuče

 Dílna 
06. prosince 2017 09:12 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ze starého svetru lze vykouzlit měkoučké papuče Pinterest
Zima za okny doslova vybízí k tomu mít nohy v teple i doma. Možná, že v létě papuče nenosíte, v zimě si na ně ale určitě rádi zvyknete. Obzvláště, když si je sami vyrobíte ze starého svetru.

Měkoučké a hřejivé papuče ponožkového střihu zvládne ze starého svetru vytvořit snad úplně každý. Jejich výroba totiž nevyžaduje žádnou extra zručnost. Hotové budou za chvíli a možná vás to tak nadchne, že se nakonec rozhodnete udělat další modely pro zbytek své rodiny.

Co je na výrobu papučí potřeba

Hlavní věc, bez které papuče opravdu nevyrobíte, je starý svetr. Pokud žádný ve vašem šatníku nenajdete, zajděte si do second handu, kde budete mít velký výběr a doslova za pár korun. Kromě svetru si ještě přichystejte:

  • nůžky
  • tužku
  • špendlíky
  • bavlnu nebo vlnu
  • papír nebo čtvrtku

Návod krok za krokem

Nejprve si na papír nebo čtvrtku obkreslete hrubý obrys své nohy. Udělejte ho o něco větší, ať vám bačkůry skýtají pohodlí. Vystřihnutý obrys pak dejte na přední část svetru a vystřihněte z něj obě části, které budou sloužit jako podrážky. Pokud ale chcete, aby podrážky byly trochu odolnější, můžete použít třeba filc nebo plsť.

Hlavní část bačkor bude tvořit rukáv starého svetru. Dejte do něj nohu tak hluboko, jak vysoké budete chtít mít papuče. Pak rukáv ustřihněte, a to přibližně centimetr od nohy. Totéž udělejte i s druhým rukávem.

Nakonec stačí podrážku a horní část papučí spojit dohromady. Oba díly k sobě nejprve upevněte pomocí špendlíků. Pak si vyberte bavlnu či vlnu, kterou k sobě oba díly sešijete. Může být buď stejné barvy nebo naopak zvolte kontrastní odstín. Nejlépe vypadá takzvaný smyčkový steh, který se běžně používá k začištění švových záložek a k ručnímu vyšívání dírek. Je pevný, trvanlivý a dobře zpevňuje hranu látky. Ze starého svetru lze udělat i pelíšek pro vašeho čtyřnohého miláčka, psali jsme o tom zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve