Vyrobte si s dětmi stylové ekologické ozdoby na vánoční stromeček

 Dílna 
07. prosince 2017 15:10 / Marcela Plachá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vánoční dekorace ze škrobu a sody probouzí fantazii Shutterstock
Zpestřete si těšení na Vánoce výrobou jednoduchých pečených ozdob. Pokud chcete mít navíc stromeček ozdobený v trendy barvách daného roku, můžete díky domácím dekoracím i výrazně ušetřit. Letošní hráškově zelená může zářit za pár korun i u vás doma.

Děti milují tvoření. Společné chvíle strávené jednoduchou a velmi levnou výrobou ozdob na stromeček je budou bavit. Navíc můžete ozdoby využít i k dekoraci vánočních dárků.

Vánoční eko ozdoby vyrobíte jen ze tří surovin

K přípravě hmoty budete potřebovat jen tři suroviny, a to 100 g kukuřičného škrobu, 200 g jedlé sody a 150 ml vody. Vše vložte do nepřilnavého hrnce a za stálého míchání začněte ohřívat. Hmota bude nejdřív řídká, ale po chvilce zhoustne. Po necelé minutě, kdy dojde k varu, bude hmota hustá jako těsto. Nenechávejte ji úplně vychladnout, jinak by okorala. Jakmile to teplota dovolí, uhněťte kouli. Hmotu, kterou nebudete v dané chvíli potřebovat, vložte do igelitové sáčku nebo zabalte do potravinářské fólie, aby neokorala. Při hnětení se s hmotou krásně pracuje a vůbec se nelepí.

K vykrajování vás děti nepustí

A teď se můžete pustit do tvoření. Vyválejte plát o tloušťce cca 4 mm a vykrajovátkem vytlačujte požadované tvary. K fázi vykrajování se pravděpodobně nedostanete, tady převezmou velení vaše děti. Pokud budete chtít ozdoby zavěsit, tak do nich udělejte dírku na provlečení mašličky. Ozdoby pokládejte nejlépe na kus kartonu, rychleji se odsaje vlhkost. Nechte je pak volně schnout, bude to trvat asi dva dny. Pokud schnutí urychlíte např. v troubě, tak se často stane, že se ozdoby zkroutí.

Barevné Vánoce podle fantazie

Po usušení mohou ozdoby zůstat bílé, nebo můžete na těsto před vyválením použít potravinářské barvivo. Pokud chcete mít syté barvy, ať už zelené, zlaté nebo červené, tak použijte po úplném usušení akrylové barvy. Na hmotu ale chytnou i obyčejné tempery. A dál se fantazii meze nekladou. Na ozdoby můžete nalepit korálky, přírodniny, kávová zrnka, mašličky nebo papírové tvary vyseknuté ozdobnými děrovačkami. Použít můžete cokoli, co vám je milé a bude se vám nebo vašim dětem líbit.

Děti mohou z hmoty vytvořit i vlastní dekoraci bez použití vykrajovátek a vyrobit tak vlastní originální vánoční dárek, třeba pro babičku nebo přátele.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47