K výrobě modelářské hmoty vám postačí suroviny, které má každý běžně doma

 Dílna 
03. března 2018 10:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Ze samotvrdnoucí hmoty vykouzlíte různé dekorace Internet
Chcete si vytvořit z modelářské hmoty nějakou zajímavou dekoraci do domácnosti? Nemusíte se hned shánět po originální keramické hlíně, kterou je pak nutné složitě vypalovat v peci. Zkuste si vytvořit vlastní samotvrdnoucí hmotu, na jejíž výrobu vám postačí doslova jen pár surovin, které najdete snad v každé kuchyni.

Z domácí modelářské hmoty si můžete vytvořit třeba nejrůznější dekorace k blížícím se Velikonocům. Ale vyrobit budete moci prakticky cokoliv, záleží jen na vaší fantazii a zručnosti. Poskytneme vám dva jednoduché návody, stačí si vybrat.

Samotvrdnoucí hmota 1

Množství surovin je třeba přizpůsobit tomu, kolik hmoty budete chtít vytvořit. Na jeden bochánek hlíny budete potřebovat:

  • 1 hrnek kukuřičného škrobu
  • 2 hrnky soli
  • vodu

Nejprve nasypte 2 hrnky soli do 2/3 hrnku vody a nechte rozpusit, dejte do malého hrnce, přiveďte k varu a odstavte. Do této slané vody přidejte škrob a půl hrnku studené vody. Míchejte, hmota by měla začít rychle tuhnout. Pokud ne, můžete zahřát na velmi mírném ohni a míchejte, než se tak stane. Ztuhlou hmotu dejte vychladit. Než začnete s hlínou pracovat, posypte si pracovní místo trochou zbylého škrobu. Pokud chcete hmotu skladovat, pak ji zabalte neprodyšně do igelitového sáčku a nechte v lednici.

Samotvrdnoucí hmota 2

Samotvrdnoucí hmotu lze vyrobit také za pomocí trochu jiných surovin. Na její výrobu si tentokrát připravte:

  • 2 díly jedlé soli
  • 1 díl kukuřičnho škrobu
  • 1 díl vody

Všechny suroviny dejte do pánve s nepřilnavým povrchem. Na plotně si nastavte střední teplotu a neustále míchejte. Hmota je hotová ve chvíli, kdy se přestane lepit na pánev. Pak ji vytáhněte z pánve a nechte chvíli vychladnout. Jakmile vychladne, pečlivě ji propracujte v dlaních. Pak si z hmoty vytvořte požadovaný tvar. Pokud budete z hmoty vykrajovat různé tvary, myslete na to, aby byl rozválený plát silnější - jinak se vám budou při sušení vlnit okraje. Hotové výrobky nakonec nechte vysušit třeba na kartonu. Hotové suché tvary můžete začistit pilníkem. Pomalovat své výrobky můžete akrylovými barvami.

Hodně zábavy si užijete i s plastelínou. O tom, jak si modelínu vyrobit doma, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47