Zbyl vám na zahradě stavební materiál? Proměňte ho v úžasné designové kousky

 Dílna 
23. dubna 2018 14:08 / Marie Popelková
  0
📷
8 fotografií v galerii
Stavební materiál může být i ozdobou Pinterest
Snad každému stavebníkovi zbylo někde na zahradě pár cihel nebo betonových tvárnic. Tento materiál obvykle nepůsobí nijak hezky, obzvláště, pokud je uložen někde venku. Stačí ale zapojit trochu fantazie a z nepoužitých tvárnic a cihel můžete vykouzlit úchvatné doplňky pro každou zahradu či terasu.

Ať už stavíte dům, plot, terasu, zahradní domek či něco jiného, obvykle vám pár cihel nebo betonových bloků zůstane. Většinou je naskládáte do nějakého koutu s tím, že se jednou možná bude tento materiál ještě hodit. Jenže hromada cihel v zahradě moc parády nenadělá.

Přitom i ze zbytků stavebního materiálu můžete vytvořit nádherné věci, které váš pozemek či terasu pozvednou. Stačí se jen zamyslet a pustit se do díla. Obrazovou inspiraci najdete v naší fotogalerii.

Květináče ze ztraceného bednění

Ztracené bednění se používá nejčastěji k základům menších i větších staveb, kde nechcete nebo nemůžete použít klasické šalovací desky.

Jde v podstatě o duté šedé tvárnice, které ovšem s trochou kreativity proměníte v nádherné květináče. Vemte si do ruky sprej a nějakou šablonu. Tu si můžete vyrobit sami nebo si ji pořiďte v obchodě s výtvarnými potřebami. Na zahradě přes šablonu nastříkejte barvu a ztracené bednění získá hned zcela jiný rozměr.

Pak už jen stačí bloky naskládat do pyramidy podle vašeho vkusu, naplnit duté otvory zeminou a osázet květinami.

Jednoduchá lavička

O tom, že v jednoduchosti je krása, není pochyb. Pokud vám doma zbylo jen pár cihel nebo betonek, využijte je k vytvoření malé lavičky.

Nemusíte použít žádnou maltu. Stačí z na sebe poskládaných cihel vytvořit nohy a přes ně položit dřevěnou desku či fošnu. Na takovou lavičku by si měl troufnout i nešika.

Úložný prostor z betonových žlabů

K vytvoření zajímavých prvků lze využít i betonové žlaby. Stačí je šikovně naskládat vedle sebe a nad sebe, nahoru dát nějakou rovnou desku a máte praktickou odkládací stěnu.

Využít ji můžete podle libosti - u krbu se nabízí naskládat do otvorů třeba dřevo, ale do vzniklých polic lze dát prakticky cokoliv.

Točitý záhon pro bylinky

Pokud vám vaše zahrada připadá fádní, vytvořte v ní ze starých cihel zajímavě točitý záhon. Skvěle se v něm bude dařit bylinkám, ale osázet ho můžete podle gusta.

Záhon vypadá dobře nejen z nových cihel, ale i těch starých a omšelých. I v tomto případě stačí cihly jen naskládat, maltu používat nemusíte. O dalších způsobech využití cihel ze stavby jsme psali zde.

Zajímavé posezení

Zbytky stavebního materiálu můžete proměnit i v netradiční posezení. Použít lze cihly i betonové bloky, záleží na tom, co máte po ruce.

Pokud si chcete dopřát při sezení většího komfortu, dejte na sedací plochu nějaký molitan nebo sedací polštáře.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod