Zahradní gril zvládnete postavit i svépomocí

 Dílna 
02. května 2018 09:45 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradní grilování mají lidé hodně v oblibě Shutterstock
Milujete grilování, ale už vás nebaví věčně vyndávat a potom zase uklízet přenosný gril? Pokud máte na zahradě, pod pergolou nebo na terase trochu místa, jednoduše si tam zahradní gril postavte.

Pokud jste alespoň trochu zruční, zvládnete zahradní gril postavit doslova za pár dní. Než se pustíte do stavby zahradního grilu, stavbu pořádně promyslete. Samozřejmě je nutné, aby byl funkční a bezpečný, ale je dobré postavit takový gril, který nebude narušovat vaši zahradu. Měl by se stát hezkým doplňkem zahrady a pergoly. Zvolte proto pro stavbu takový materiál, který bude ladit s ostatními prvky na vašem pozemku.

Krbová skládačka

Pokud si nejste jisti, že zvládnete celou stavbu zahradního grilu sami, můžete si pořídit tzv. polotovar. Jsou to grily, které seskládáte z jednotlivých hotových dílců. Stavba je velice jednoduchá, ale jejich vzhled bývá velice podobný.

Pokud tedy chcete originální kousek, který bude kvalitní a přesně podle vašich představ, můžete si ho postavit vlastnoručně. Někdo nedá dopustit na klasické kruhové ohniště. O jeho výstavbě jsme psali zde. Je ale pravdou, že zděný krb skýtá podstatně více možností než ohniště. Na grilu si totiž bez potíží připravíte nejen staré dobré špekáčky, ale i maso, grilovanou zeleninu i ryby.

Základy jsou nutností

Pro pevný zahradní gril je vhodné vykopat jámu asi 60 – 80 cm, vysypat ji štěrkem a poté ji vybetonovat základovou deskou. Myslete na to, aby ve vykopaném místě nezůstala voda, jinak by v zimě kvůli mrazu došlo k posunutí stavby.

Pro stavbu základního tvaru grilu můžete použít obyčejné cihly, klidně ale můžete sáhnout také po starých cihlách, které nejsou zničené. Staré cihly se vám hodí nejen pro stavbu zděného grilu. O tom, co vše lze v zahradě vybudovat z použitých cihel, jsme psali například v tomto článku.

Stavba grilu

Než se do stavby zahradního grilu pustíte, mějte po ruce vodní váhu. Aby byla stěna rovná, můžete napnout provázek srovnaný podle vodováhy a cihly pokládat podle něj. Pro stavbu použijte běhounovou vazbu zdiva, tedy cihly pokládejte tak aby se střídavě překrývaly.

Pokud nechcete odbíhat každou chvilku pro nové dřevo, nezapomeňte pod ohništěm vytvořit skladovací prostor na dřevo.

Na samotné ohniště nesmíte použít obyčejné cihly a maltu. Tuto část je třeba vyzdít šamotovými cihlami, které musíte vymazávat šamotovou maltou. Šamotovou směs seženete v obchodech jako sypkou hmotu, kterou stačí naředit vodou. Tento materiál dokáže spolehlivě odolat vysokým teplotám a žáru, který normální cihly nevydrží.

Během vyzdívání odstraňujte ze spár vytlačenou maltu, protože jakmile malta zaschne, museli byste ji pracně odsekávat. Při zdění ohniště nezapomeňte na zabudování ocelových tyčí či profilů, na kterých bude držet rošt. Je dobré do ohniště zabudovat více ocelových tyčí, aby rošt mohl být v různých výškách nad ohněm. Ideální jsou tři různé polohy.

S komínem nebo bez

Po vyzdění šamotového ohniště můžete stavbu již ukončit a získáte otevřený gril. Můžete však zdít dál a vytvořit tak ohniště kryté komínem. Výška komína by měla být asi 2,5 metru od země. Můžete ho ukončit měděnou stříškou, díky čemuž získáte ochranu před deštěm. Avšak stříška není potřeba, když ji na komín neumístíte, bude kouř jednodušeji odcházet.

Pokud ovšem chcete, aby vás stavba vyšla co nejlevněji, gril postavte bez komína a s jednou polohou pro rošt, s takovým grilem ušetříte peníze i váš čas.

Popusťte uzdu fantazii

Pro jednoduchý gril opravdu nepotřebujete nic speciálního, stačí beton, malta, nějaké cihly a ocelové tyče, na které se položí rošt. Jenže u samotného grilu vaše práce nemusí skončit. Můžete vytvořit gril s udírnou a pecí.

Pokud máte dostatečně velkou pergolu, lze na stěnu připevnit různé poličky a získat tak úložný prostor pro nádobí. Záleží ale na vašich schopnostech a možnostech. Ať už ale postavíte malý gril či kompletní letní kuchyni, bude vám vaše dílo určitě dobře sloužit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve