Vyrobte si originální nábytek z palet. Poradíme vám, jak na to

 Dílna 
18. května 2018 11:00 / Bronislava Silná
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jednoduchá varianta lavičky Shutterstock
Vyrobit si vlastní originální nábytek z palet, které slouží k přepravě zboží a materiálu, není vůbec problém. Palety navíc získáte doslova za pár korun. Máme zajímavé tipy.

Palety se sice dají pořídit nové, ale to je už zbytečná investice. Použité palety koupíte asi za 90 Kč za kus, ale mnohdy je také seženete zadarmo. Můžete je sice použít na topení, ale ještě zajímavější je si z nich vyrobit zajímavý nábytek. A pokud se vám jejich použití do interiéru zdá přece jen příliš odvážné, jako zahradní nábytek byste je mohli vzít na milost zcela jistě.

Příprava palet

Když si palety dovezete domů, měli byste si je rozložit tak, jak budou potřeba, a překontrolovat, zda někde netrčí hřebíky. Ty případně zatlouct nebo uštípnout vyčnívající části. Následuje broušení pásovou bruskou a sražení hran. Povrch sice nebude dokonalý, ale je důležité, aby nikde nic netrčelo. Hotový nábytek můžete také natírat a lakovat. Záleží zcela na vaší fantazii a potřebě.

Postel

Nejjednodušší kousek je obyčejná postel, která vznikne složením čtyř palet tak, že jsou dvě za sebou a druhá dvojice leží na nich. Při tomto řešení se nezasahuje do konstrukce palety, jen podle potřeby jednotlivé části propojíte vruty. Na spodní část doporučujeme dát podložky, aby se dala postel po podlaze posunovat bez nebezpečí zničení povrchu. Případně můžete na konstrukci našroubovat nábytková kolečka. Na vrchní část pak stačí položit matrace.

Stoleček

Podobně jednoduchý může být konferenční stoleček. Jeho rozměry a výška budou dány kombinací rozměru palet či jejich částí. Zde už obvykle dochází k řezání palet na menší kusy. Používejte přímočarou elektrickou pilku a vše opět důkladně zbruste pásovou bruskou. I stoleček má mít podložky na kontaktu s podlahou. U stolečku budou kolečka často skvělou vychytávkou.

Lavičky

Výborným tipem na výrobu jsou lavice, které se hodí jak do interiéru, tak do exteriéru. Existuje řada možností, jak je vyrobit, ale ty nejjednodušší nejlépe napoví obrázek. Vstupním materiálem jsou jen a pouze palety. Jediné, co je navíc potřeba, je spojovací materiál a vhodné nářadí. Více o nářadí si přečtěte třeba v článku zde.

Údržba

Jestliže povrch natřete či nalakujete, bude údržba stejná, jako je u jiných typů nábytku. Stačí tedy povrch otřít vlhkým hadříkem, vysát a v případě potřeby přetřít stejným nátěrem, který byl použit už dříve.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve