Chcete stavět z umělého kamene? Jednoduše si ho sami doma vyrobte

 Dílna 
22. května 2018 11:16 / Marie Popelková
  3
📷
4 fotografie v galerii
Nádoby z hypertufy věrně napodobují přírodní kámen Internet
Hodně lidí miluje na zahradě kamenné dekorace, ale málokdo si je může dovolit. Kamenná koryta na vodu či květiny stojí totiž závratné sumy. Přírodní kámen lze nahradit kamenem umělým, i ten ale stojí nemalé peníze. Přitom si ho můžete doslova za babku vyrobit sami doma.

Vyrobit si doma umělý kámen či nějaký konkrétní výrobek z něj není nic složitého. A výsledek vás ohromí - od přírodního kamene bude takřka k nerozeznání. A nejvíce vás zřejmě potěší, že vás to přijde doslova na pár korun.

Kámen lze totiž nahradit hypertufou. Jde o směs z cementu, perlitu a rašeliny. Jeho velkou výhodou je, že jde oproti skutečnému kameni o daleko lehčí materiál, což značně usnadňuje manipulaci. Přitom snese veškeré nástrahy venkovního prostředí v podobě deště, větru či sněhu. Směs dokáže vyrobit snad opravdu každý, nabízíme vám tři návody, jak na to.

Využití hypertufy

Hypertufa má velmi široké využití. Nejčastěji se z ní vyrábějí koryta a květináče či různé nádoby. Lze z ní vytvořit i umělé kameny, mísy nebo různé dekorace. Pokud máte umělecké nadání, klidně z hmoty vyrobíte i celou sochu.

Tato cementová směs k nám dorazila z Anglie, kde se již mnoho let používá k výrobě účelných zahradních dekorací. Obrovské plus tkví v tom, že si nenáročným a levným způsobem zhotovíte výrobek přesně podle vašich představ. Další devizou hypertufy je její vzhled - struktura a barevnost se neliší od přírodního kamene. Navíc, v průběhu doby hypertufa stárne a získává potřebnou patinu.

Základní informace

Pokud se rozhodnete z hypertufy vyrobit koryto či nádobu, budete k tomu potřebovat formu, a to vnější a vnitřní. Když chcete větší, udělejte si bednění a do něj pak stačí dát velkou krabici nebo plastový lavor či vaničku. Na menší vám stačí dvě krabice různé velikosti.

Pomůžete si, když vnitřní stranu vyložíte fólií nebo igelitem, aby se směs dobře odlepila z formy. Použít lze i třeba olej. Receptů na hypertufu je několik. Jejich základem je cement, rašelina (nebo jiná zemina), písek nebo perlit a voda. Tu přidávejte opatrně, aby směs držela pohromadě. Sušší směs je lepší na výrobu nádob, na kameny může být vlhčí. Doporučuje se konzistence tvarohu. Do formy materiál pořádně natlačte. Stěny by neměly být tenké, aby se nezlomily.

Výroba hypertufy

Jak už jsme uvedli, návodů na hypertufu existuje hned několik. My vám nabídneme tři z nich. Vyzkoušejte, se kterou hmotou se vám bude nejlépe pracovat.

Materiál

Rozdíl mezi jednotlivými návody je v použitém materiálu. Zvolit můžete jednu z těchto variant:

  • 1. 1 díl cementu – 1,5 dílu písku – 2 díly rašeliny
  • 2. 1 díl cementu – 1díl písku – 1 díl rašeliny
  • 3. 1 díl cementu – 1 díl perlitu – 1 díl rašeliny

Kromě toho si ještě nachystejte:

  • vodu
  • rukavice
  • kbelík
  • lopatku
  • jemné pletivo
  • papír
  • drsný kartáč

Postup při výrobě

Nejdříve do kbelíku přidejte rašelinu s perlitem nebo pískem a lopatkou smíchejte. Poté přidejte cement a znova promíchejte. Při práci s cementem si už raději nasaďte rukavice. V dalším kroku po troškách přidávejte vodu. Výsledná směs by měla být vlhká a držet pospolu, avšak neměla by se drobit. Pokud má takovouto konzistenci, nechte ji deset minut odpočívat.

Nyní přichází ta část, kdy z materiálu vytvarujete výsledný tvar. Pokud chcete vytvořit koryto či nádobu, natlačte směs do formy, jak jsme popisovali výše. Jestliže se chystáte vytvořit umělé kameny, například malé valounky, které nebudou větší než pěst, postačí, abyste je rukama ze směsi vyhnětli. Pokud vám ale jde o větší kameny, budete potřebovat něco jako jádro, okolo kterého hypertufu nabalíte. K tomu vám může posloužit jakýkoliv papír, který pokryjete jemným pletivem. Na to už potom dáte hypertufu.

Kámen nechte alespoň den schnout. Po této fázi můžete povrch kamene nějak upravit, vyhladit ho nebo naopak zdrsnit kartáčem. Poté ho nechte znova uschnout, a to po dobu alespoň jednoho týdne. Pokud chcete zvýšit tvrdost výsledného produktu, můžete každý den kámen rosit vodou. Doba usychání bude sice delší, ale ve výsledku váš kámen více vydrží. Dalším důvodem, proč hypertufu rosit, je přebytečné vápno z cementu. Pokud byste měli váš kámen poblíž rostlin, odplavující se vápno kvůli dešti by mohlo zvyšovat zásaditost půdy a rostlinám škodit.

Dalším způsobem, jak vytvarovat kámen, je vykopat v zemi díru v požadovaném tvaru, kterou potom vyložíte igelitem a hypertufu do ní nalijete. Může to být snadnější způsob, ale potřebujete na to mít prostory a schnutí může být delší. Kameni nechte alespoň o den víc a vyndejte ho až poté. Dále je postup stejný.

Přírodní vzhled

Rašelina dodá výslednému výtvoru lehce pórovitou strukturu. Lze ji nahradit jakýmkoliv jiným přírodním materiálem, třeba obyčejnou hlínou, jehličím, mechem nebo i kompostem, a můžete s tím proto experimentovat. Pokud nelpíte na přesném vzhledu kamene, zkuste do hypertufy přidat například menší kamínky. Vyzkoušet určitě můžete nějaká barviva, nebo třeba jen vsadit do stěn květináčů suché květiny.

Pokud chcete, aby vaši dekoraci z hypertufy porostl mech a získala tím tak na ještě více přirozenějším vzhledu, můžete vyzkoušet mechový milkshake. O jeho výrobě jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve