Zásady bezpečnosti pro kutily

 Dílna 
28. května 2018 12:10 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dbejte na bezpečnost vás i vašich blízkých Shutterstock
Bezpečnost by měla být jako první v žebříčku priorit, ať už se věnujete jakémukoliv úkolu pro kutily. Ať už používáte vrtačku nebo si jenom chystáte žebřík, vždy se naskytne nějaká situace, při které se můžete zranit. Právě proto je zde několik tipů, jak se chránit, abychom nepřišli k úrazu.

Lékárnička je základ

Vždy mějte po ruce lékárničku. Škrábanec, říznutí nebo puchýř si můžeme udělat i při těch nejjednodušších úkolech. Lékárničky jsou většinou skladné a dobře přenosné, a tak si je přibalte s sebou spolu s nářadím.

Použijte žebřík vhodné délky

Věnujte pozornost výšce žebříku. Vždy používejte žebřík, který je dostatečně vysoký na to, abyste pohodlně dosáhli na věc, kterou chcete přimontovat nebo opravit. Spousta nehod je důsledkem právě toho, že žebřík byl příliš krátký.

Co nosit a co naopak sundat

Začněte nosit ochranné brýle, aby se vám do očí nedostala žádná špína nebo zbytky materiálu. Když používáte elektrické nářadí, sundejte si šperky. Dbejte, aby vám na rukou nezůstaly hodinky ani náramky, a než se pustíte do práce, ještě si vyhrňte rukávy. Odstávající části by se vám mohly někde zachytit. Pokud používáte hlasité nástroje, používejte chrániče uší, abyste předešli poranění sluchu.

Čtěte instrukce v manuálu

Následujte instrukce, ne intuici. Stejně jako s jakýmkoliv jiným elektrickým zařízením v domácnosti i s elektrickými nástroji musíme zacházet s opatrností, podle instrukcí a mít na paměti varování z manuálu. Také se před zapojením ujistěte, že je přístroj vypnutý. Nikdy nenechávejte zapnuté nástroje bez dozoru. Vytáhněte je ze zásuvky a uložte z dosahu dětí před tím, než opustíte místnost.

Mějte přehled o ostatních

Dávejte pozor, kde jsou ostatní. Pokud pracujete ještě s někým dalším, vždycky mějte přehled, kde zrovna jsou, abyste předešli nehodám a zraněním. Všímejte si, kdo vstoupil na místo, kde pracujete, a hlídejte, aby se tam nedostaly děti nebo domácí mazlíčci. Pokud s kutilstvím teprve začínáte, zde je pár rad pro nováčky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod