Chcete postavit pergolu? Pomůžeme vám s rozhodováním

 Dílna 
01. června 2018 13:44 / Iva Dvořáková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Je potřeba si rozmyslet na jakém místě, z jakého materiálu a za kolik peněz chcete stavět Shutterstock
Pergoly jsou v horkých letních dnech mimořádně populárním místem, kde je příjemné trávit čas. Jestli si na zahradě chcete takovou pergolu postavit, poradíme vám, jak si to rozmyslet a s čím začít.

Nejprve je důležité rozhodnout, z jakého materiálu si pergolu chcete postavit. Skládá se z masivních trámů, které jsou ve vrchní části navzájem propojené.

Vrchní část je podepřena sloupky, které mohou být tvořeny dřevěnými hranoly, stejně jako kovovými trubkami či cihlami. Pergola může být zcela otevřená či skoro úplně uzavřená.

Na toto je nutné zaměřit se i při plánování toho, jak by měla hotová stavba vypadat. Následné upravování již nemusí být ideální. Pomoct vám může i tento článek o různých typech zastřešení pergol.

Výběr místa

Než začnete se samotným plánováním stavby, je nutné vybrat pergole to správné místo. Pergolu byste měli postavit na rovné ploše buď u domu, nebo v některé z části zahrad.

Pokud rovnou plochu nemáte, je nutné ji nejdříve vybudovat. Sloupky se umisťují minimálně 50 cm hluboko do země a tuto hloubku je vhodné také vylít betonem.

Myslete tedy i na to, že je potřeba vyhloubit do země dostatečně velkou a hlubokou díru, u některých povrchů se to nemusí podařit.

Rozměry pergoly

Výška pergoly by měla být okolo 2 m, abyste se nemuseli ohýbat. Co se týče délky a šířky, tu je třeba určit podle aktuálních potřeb.

Nesmíte však zapomenout na to, zda budete chtít do prostoru uvnitř pergoly umisťovat kromě posezení i další doplňky, jako je například gril atd.

Abyste určili rozměry co nejpřesněji a dokázali zároveň odhadnout množství potřebného materiálu, je ideální načrtnout si vše na papír.

Přímo na místě

Na papíru vše může vypadat krásně, ale otázkou zůstává, jak budou dané rozměry pergoly působit v prostoru. Proto je vhodné si rozměry pergoly následně vyměřit přímo na místě, kde ji chcete vybudovat.

K tomu stačí obyčejný provázek nebo kameny, kterými si vytyčíte rohy. Tím si zároveň označíte místo, kde by měly stát nosné sloupky konstrukce. Nezapomeňte na to, že nosné sloupky by měly být vzdáleny od sebe minimálně 2 - 2,5 m.

Rozpočet

Když plánujete stavbu pergoly, je ideální mít dopředu stanovenou částku, kterou můžete použít. Podle ní se totiž odvíjí použitý materiál.

Můžete se pak rozhodnout, zda např. na podlahu použít dlažbu či bude jen betonová apod. Podle použitých materiálů vás stavba pergoly může vyjít třeba na pět tisíc korun, ale i čtyřikrát až pětkrát tolik.

Je nutné stavební povolení?

Podle zákona je možné říci, že pergoly, které nepřesáhnou zastavěnou plochu 25 m² a výšku 5 metrů, není třeba ohlašovat a ani nepotřebujete k jejich stavbě stavební povolení.

V zákoně jsou však další nutné podmínky, jako je např. umístění 2 m od společných hranic pozemků, apod. Před samotnou stavbou je tedy lepší poptat se na vašem obecním či městském úřadě.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod