Za chytré hračky pro děti nemusíte utrácet majlant. Vyrobte je doma za pár korun

 Dílna 
15. června 2018 11:27 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Hračky rozvíjející mozek dítěte vyrobíte snadno i doma Shutterstock
Zabavit děti a ještě je přitom vést k rozvoji, ať už motorickému či duševnímu, bývá někdy složité. Výbornou pomůckou jsou nejrůznější kreativní a rozvíjející hry. Měly by tvořit nedílnou součást života dětí. Jenže některé rodiny naráží na to, že tyto hračky jsou mnohdy dost drahé. Naštěstí existuje řešení - vyrobte je svépomocí, a to doslova za babku.

Kreativní hračky, které jsou variabilní, povzbuzují představivost dětí a ještě je něco zábavnou formou naučí, jsou pro děti velmi vhodné. Tyto hračky je samozřejmě nutné volit s ohledem na věk dítěte. Mnohé z nich si můžete doma vyrobit sami, a to za zlomek ceny komerčně prodávaných produktů.

Hračky provázejí děti už od narození a je rozhodně vhodnější nabídnout svým potomkům tuto formu zábavy, než mu dát do ruky tablet či telefon. Když se navíc do výroby didaktických hraček pustíte sami, bude vás to stát doslova jen pár korun. Můžete tak svým dětem nabídnout velké množství chytrých hraček, aniž by to nějak zruinovalo váš rodinný rozpočet. O tom, jak vyrobit venkovní dětské hračky, jsme psali zde.

Poznávání tvarů

Pokud chcete své dítě naučit rozeznávat geometrické tvary, vyrobte mu speciální hračku ze dřívek. Balíček dřevěných špachtlí pořídíte do 30 korun. Nakreslete na ně barvou tvar, například kolečko, trojúhelník, čtverec nebo obdélník, a máte v podstatě hračku hotovou. Dítě pak nechte špachtličky poskládat jako puzzle do správného tvaru.

Pokud je tato hračka na vaši ratolest ještě moc složitá, zkuste mu nabídnout jinou variantu. Na kus kartonu nakreslete jednotlivé geometrické tvary a ty samé pak vystřihněte z nějaké pevnější látky, koženky či papíru. Nechte pak dítě vystříhané tvary přiřadit k těm namalovaným na papíře. Pokud chcete, můžete ještě opatřit namalované i vystříhané tvary kouskem suchého zipu a dítě pak správné tvary na karton pevně připevní.

Zavazování tkaniček

Mnozí rodiče řeší neschopnost svého dítka zavázat si tkaničky tak, že mu do školky či školy pořídí boty na suchý zip. Jednou se to ale naučit bude muset a možná tento proces urychlí vhodně zvolená hračka.

Stačí na karton namalovat obří botu, vybarvit ji veselými barvami a vytvořit dírky, do kterých navlečete dlouhou tkaničku. Na velké papírové botě může dítě trénovat a rozhodně mu to půjde lépe než na té své vlastní.

Poznávání barev

I poznávání barev patří mezi základní dovednosti, které by dítě mělo zvládnout před nástupem do školy. Pokud se vašemu potomkovi pořád plete zelená s modrou či červená s růžovou, zkuste mu vyrobit barevný terč s dřevěnými kolíčky.

Terč pomalujte jednotlivými barvami a stejnými pak natřete i dřevěné kolíčky. Dítě se pak bude snažit přiřadit stejné barvy k sobě. Kromě toho, že se bude zdokonalovat v poznávání barev, ještě bude manipulací s dřevěnými kolíčky rozvíjet svou motoriku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod