Důvody, proč je dobré mít doma peroxid vodíku vždy po ruce

 Dům 
22. dubna 2017 12:34 / Marie Popelková
  2
📷
3 fotografie v galerii
Zkoušeli jste k čištění využít peroxid vodíku? Jen ženy
Co vás napadne jako první, když se řekne peroxid vodíku? Pokud je to lékárnička nebo dezinfekce, nejste sami. Někteří z nás možná mají doma peroxid vodíku právě k tomuto účelu. Má také antibakteriální účinky a funguje rovněž proti virům a houbám. Jak tyto jeho vlastnosti efektivně využít v domácnosti? Poradíme!

Peroxid vodíku lze využít jako odstraňovač skvrn. Dokáže si poradit i s fleky od vína nebo krve, na které toho moc neplatí. Navíc je u něj velice malé riziko poškození látky.

Smíchejte stejné množství pracího prostředku a peroxidu vodíku. Naneste směs houbičkou na skvrnu a nechte minutu působit. Potom oblečení vyperte jako obvykle.

Pokud chcete mít všechny povrchy v kuchyni dokonale vydezinfikované, postříkejte je peroxidem vodíku a následně octem. Chemikálie je extrémně citlivá na světlo. Pokud ji budete chtít přelít do nádoby s rozstřikovačem, zvolte takovou, která není průhledná. Nemíchejte ji s octem do jedné lahve. Vytvořili by spolu novou chemikálii.

Peroxidem vodíku lze také vyčistit špinavé houbičky na nádobí, které se jen hemží bakteriemi. Stačí je do něj ponořit a potom je pořádně vymačkat.

Pokud smícháte půl litru vody s pěti lžičkami peroxidu vodíku a touto směsí postříkáte pokojové rostliny, odstraní to z nich veškerou plíseň.

Byla by škoda nechávat tuto užitečnou chemikálii ležet v lékárničce. Udělejte si z peroxidu vodíku všestranného pomocníka v domácnosti!

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47