Tyto prostředky v domácnosti nikdy nemíchejte. Mohlo by to mít otřesné následky!

 Dům 
02. května 2017 10:10 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Uvědomte si, že se jedná o chemikálie, jejichž vzájemné působení neznáte. Shutterstock
Každý jistě občas narazí na skvrnu, která ne a ne pustit. Zkoušíte jeden prostředek, pak druhý a když to nejde, mohlo by vás napadnout některé zkombinovat. Pokud nejste chemici, rozhodně takovýto nápad okamžitě zapomeňte!

Každý čistící prostředek byl vyroben s konkrétním účelem a nikdy se při výrobě nepředpokládá, že jej budete mísit s dalšími chemikáliemi. Při kombinaci dvou a více prostředků může dojít k vzniku škodlivých plynů, které pak dýcháte nejen vy a vaši blízcí. Můžete si ale také při styku s nimi ošklivě popálit kůži a v nejhorších případech může vzniklá směs dokonce explodovat.

Prostředek na mytí oken a univerzální čistič

Obzvlášť zakázané je mísit tyto dva prostředky. Lepších výsledků rozhodně nedosáhnete a jejich vzájemné působení pro vás může být velmi škodlivé. Raději myjte okna pěkně postaru hadrem a pak vyleštěte suchými novinami.

Jedlá soda a ocet

Že se vám to zdá naprosto neškodné? Kombinace octa a jedlé sody se opravdu občas doporučuje na čištění domácnosti, ale pro jistotu používejte každou surovinu zvlášť. Rozhodně je nikdy nezavírejte do jedné nádoby. Ocet totiž způsobuje bublání jedlé sody a pokud je spolu uzavřete, můžete způsobit dokonce výbuch.

Bělidlo a amoniak

V tomto případě se jedná především o jedovaté výpary, které kombinace těchto dvou ingrediencí vytváří. Jsou to hlavně chloraminy, které představují extrémní nebezpečí pro dýchací cesty, ale škodí i zraku.

Ocet a peroxid vodíku

Další dvě věci, které najdete většinou v jedné domácnosti a samy o sobě se vám nezdají být nijak nebezpečné. Opak je pravdou. Když smícháte tyto dvě látky ve stejné nádobě, vznikne kyselina peroctová, která je velmi toxická. Může způsobit poškození kůže, očí a dýchacích cest.

Chlórové bělidlo a ocet

Obecně platí, že jakákoliv kyselina, kterou smícháte s chlórem vytvoří velice škodlivou směs, která produkuje plynný chlór.

Bělidlo a desinfekce

Koho by to napadlo? Budete se divit, někoho opravdu ano. Přitom je tato kombinace opravdu maximálně nebezpečná! Jedná se totiž o kombinaci chloroformu a kyseliny chlorovodíkové. Použijte pro jistotu pouze bělidlo.

Dva stejné prostředky

Obecná rada zní: nekombinujte nikdy jakékoliv dva čistící prostředky. Velmi pravděpodobně jste si jejich složení nepřečetli a pokud se v chemii nevyznáte, tak by vám to stejně nepomohlo. Nikdy nevíte, které látky spolu mohou reagovat. V žádném případě neslévejte dva prostředky do jedné nádoby, kterou pak uzavřete a někam postavíte na pozdější použití.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47